Odlesňování v brazilské Amazonii poprvé od roku 2017 klesá

Od nástupu Luly da Silvy, který ve své předvolební kampani sliboval ochranu Amazonie, nová administrativa oznámila obnovení programu financování boje proti odlesňování.

V roce 2022 se odlesňování v brazilské Amazonii poprvé od roku 2017 zpomalilo poté, co v roce 2021 dosáhlo alarmující úrovně, která nebyla zaznamenána více než deset let, informuje web Statista. Podle odhadů brazilského Národního institutu pro prostorový výzkum (INPE) bylo v loňském roce zničeno 11 568 km2 amazonského deštného pralesa, což je plocha, na které by se mohl nacházet osminásobek rozlohy Mexico City. I když se jedná o pokles oproti roku 2021, je to druhý nejvyšší počet od roku 2008.

Od ledna 2019, kdy se brazilským prezidentem stal Jair Bolsonaro, do prosince 2022, tedy do konce jeho funkčního období, ubylo v oblasti známé jako Legální Amazonie více než 45 500 km2 vegetace, což je téměř 60% nárůst oproti předchozímu čtyřletému období.

Prognóza do roku 2023 je i nadále hrozivá. V lednu a únoru zdokumentoval INPE pomocí satelitů úbytek lesů o rozloze 489 kilometrů čtverečních, což je o něco menší plocha než v roce 2022, kdy přesáhla 629 kilometrů čtverečních. Od nástupu Luly da Silvy, který ve své předvolební kampani sliboval ochranu Amazonie, nová administrativa oznámila obnovení Amazonského fondu, programu financování boje proti odlesňování. Nastupující vláda rovněž projevila snahu ukončit vojenskou angažovanost v oblasti životního prostředí a obnovit kontrolní opatření, jako jsou ekologické pokuty, která byla pozastavena během předchozího funkčního období. Uvidíme, zda tato opatření budou mít skutečný dopad na ochranu deštných pralesů.

Graf ukazuje odhadovanou plochu odlesnění v brazilské Amazonii (v kilometrech čtverečních za rok). Zdroj: Statista.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.