Čína poskytla Pákistánu půjčku 1 miliardy dolarů

Země se ocitá v dlouhodobých ekonomických problémech, její rezervy se v posledních měsících značně ztenčily, a s MMF se nemůže shodnout na podpoře.

O čínské půjčce v hodnotě 1 miliardy dolarů informovala bez uvedení detailů pákistánská centrální banka 16. června, napsaly noviny The Hindu. Pákistánský ministr financí Išak Dar před tím uvedl, že Pákistán vrátil Číně 1 miliardu dolarů oproti dlužné částce 1,3 miliardy USD a doufá, že tato částka bude vrácena.

V uplynulých týdnech se finanční rezervy země ztenčily o skoro 3,9 miliardy dolarů. Pakistánská ekonomika se ocitá na pokraji platební neschopnosti, protože Mezinárodní měnový fond (MMF) zemi tlačí na samou hranici možností a striktně požaduje, aby země splnila požadavky k poskytnutí zbývající 2,5 miliardy dolarů ze záchranného balíčku ve výši 6,5 miliardy dolarů dohodnutého v roce 2019.  Islámábád ale tvrdí, že požadavky MMF už země splnila. Bez souhlasu MMF země nedostává mnohostranné půjčky, a dokonce ani dvoustrannou pomoc. Pákistánu pomáhá pouze Čína, zatímco Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty ji podporují selektivně.

Pákistánský ministr financí Dar kritizoval MMF a tvrdil, že za jeho úvěrovým balíčkem stojí geopolitika: MMF chce, aby Pákistán nesplácel své závazky podobně jako Srí Lanka, a potom byl nucen zahájit nová jednání o půjčkách.

Pákistán nyní horečně zkoumá možnost, jak udržet svou ekonomiku nad vodou i bez podpory MMF. Politická varianta podle Dara spočívá ve včasném splácení mnohostranné půjčky a souběžném jednání s jednotlivými zeměmi o prodloužení dvoustranných půjček.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.