Eurozóna se blíží dohodě o Řecku

Financial Times. Ministři financí Eurozóny se blíží k dohodě o odblokování řeckého záchranného programu ve výši 68 mld. eur, napsaly ve čtvrtek odpoledne FT.

Podle eurokomisaře P. Moscoviciho je dohoda nejen možná, ale zásadní. Není prý možné, aby tzv. euroskupina znovu nedosáhla dohody. Je ovšem možné, že jednání se povlečou až do noci.

Budoucnost záchranného balíčku se dostala do problémů kvůli nekonečným diskusím, jak do hry dostat Mezinárodní měnový fond a také, jak zmínit dluhové břemeno Řecka.

Úředníci uvádějí, že pravděpodobné je, že MMF se formálně přidruží k řeckému programu, ale zadrží peníze, dokud Eurozóna neposkytne více podrobností o úlevě dluhu, kterou chce zemi poskytnout.

Tím by skončila situace, v níž Berlín trvá na účasti MMF, zatímco MMF požaduje po Německu a dalších zemích nabídku značného odpuštění dluhu, aby se řecký dluh mohl stát udržitelným.

Takováto dohoda by ovšem očekávání Řecka zklamala, i když by odblokovala peníze ze záchranného programu.

Řecké obavy byly prý zmírněny francouzských návrhem, který počítá s tím, že by splátky dluhy byly svázány se sílou ekonomického růstu. Zdá se, že tento nápad získává podporu jako cesta, jak překlenout rozdílné názory.

Jednání prý už jsou na „společné půdě“ a cílem je nejen, aby Řecko splatilo krátkodobé dluhy, ale také poskytlo patrnost problémů pro řecký lid a investory.

Potenciální dohoda, za kterou se v Le Monde a německém Die Welt přimlouval  řecký premiér Tsipras, byl koupila čas do německých voleb a možná i do konce záchranného programu v roce 2018, kdy by už byla možnost pro úlevu dluhu.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.