Jemen: zoufalství, ale i naděje na oživení historických měst i dobrých časů

Občanská válka v Jemenu má velmi složité pozadí a zdá se být nekonečnou. Jaká je situace v hlavním městě po letech konfliktu, který začal již v roce 2014? Jak nyní žijí Jemenci a v co doufají?

Staré město Saná s věžovými domy z pálených cihel a ikonickými mešitami přežilo zkoušku časem, válka v Jemenu se mu však málem stala osudnou. Oblast obývaná bez přerušení více než 2 500 let čelila hrozbám leteckých úderů, když koalice vedená Saúdskou Arábií bojovala proti Íránem podporovaným povstalcům z kmene Huthi. Obyvatel Salah Aldeen vzpomíná pro média na nejlepší časy Starého města. “V minulosti zde býval stejný počet turistů jako Jemenců. Denně sem přijížděli turisté různých národností, z Itálie, z Německa, z celého světa. V dnešní době, možná kvůli bezpečnosti, válce a problémům, se necítí natolik bezpečně, aby sem jeli, i když tu bezpečno je. ” Další obyvatelka, Doaa al-Waseai, strávila mnoho šťastných let prací průvodkyně ve starém městě jemenského hlavního města Saná, kde cizincům ukazovala jeho skryté hammamy a trhy plné stříbra a koření. Po téměř deseti letech války je tento život jako vzdálená vzpomínka. Samotné Staré město – Waseaiin domov z dětství – se zdá být odříznuté od světa, jeho tisícileté budovy z beraněné hlíny chátrají. “Cestovní ruch mi otevřel oči pro mou vlastní kulturu,” říká čtyřicetiletá Waseaiová a přemýšlí o tom, jak si vážila jemenského oblečení a jídla, když je ukazovala cizincům. Žádné slovo nevyjádří katastrofu, kterou je válka. Kdysi mluvila dobře anglicky a německy, ale teď její znalosti cizích jazyků upadají, i když si myslí, že je to tak dobře. “Neexistují slova, která by vyjádřila naši katastrofu – v angličtině, němčině nebo dokonce ve francouzštině,” tvrdí.

Staré město, které je již téměř čtyři desetiletí zapsáno na seznamu světového dědictví UNESCO, je od roku 2015 klasifikováno jako “v ohrožení”, krátce poté, co Saúdská Arábie stanula v čele vojenské intervence, aby zabránila úplnému zhroucení obklíčené jemenské vlády. Zatímco netrpělivě čeká na konec války, Waseaiová pečlivě zaznamenává úpadek Starého města a ve svých tabulkách uvádí zřícené domy a poničené hotely. Rozhodla se, že „mrtvý“ čas využije produktivně, a proto studuje magisterský obor cestovní ruch na univerzitě v Saná v naději, že jednoho dne bude moci pomoci při obnově starého města. “Ztrácíme starou Saná,” řekla. “Je mi smutno, když to musím říct.” V prvních měsících války se na Staré město snášely nálety, které proměnily domy a zahrady v trosky. Waseaiová slyšela příběhy o náletech během dřívější občanské války v 60. letech, ale nikdy by ji nenapadlo, že se jich jednou sama stane svědkem. “Proč útočí na naše město? Ve Staré Saná nejsou žádné zbraně a útočit na naši historii je zakázáno. Ničí naši historii.” Koalice vedená Saúdskou Arábií, která bojuje proti Íránem podporovaným povstalcům Húthíům ovládajícím hlavní město, tehdy odpovědnost za útoky popřela. S tím, jak se válka protahuje, nebezpečí narůstá. Domy ve Starém městě s charakteristickým bílým sádrovým obložením jsou velmi křehké a vyžadují neustálou údržbu, říká spolupracovník projektu UNESCO Mohammed al-Jaberi. To se však pro mnoho rodin ukázalo jako nemožné v době válečné hospodářské krize, která se vyznačuje nevyplácením mezd a rostoucími cenami potravin. “Údržbu tradičně prováděli majitelé domů,” řekl Jaberi. “Lidé se těžce rozhodují mezi tím, zda si dají na stůl jídlo, nebo si udrží střechu nad hlavou.” Zanedbaná je také kanalizační infrastruktura, takže budovy ve Starém městě jsou při přívalových povodních náchylné ke zřícení.

Od dubna 2022, kdy vstoupilo v platnost příměří, boje na většině území Jemenu výrazně ustaly, přestože jeho platnost vypršela loni v říjnu. Absence trvalého příměří však způsobila, že mnoho institucí v zemi zůstalo nečinných, včetně veřejného orgánu památkové péče, který má za úkol zachraňovat historické památky, ale stejně jako ostatní vládní orgány nemá dostatek finančních prostředků. Rostoucí zoufalství se projevilo v dubnu, kdy při tlačenici ve škole ve Starém Městě, kde se rozdávaly peníze na muslimský postní měsíc ramadán, zahynulo více než 80 lidí. Částka, která se rozdávala, činila 5 000 riálů, tedy asi 8 dolarů. Odhlédneme-li od těchto těžkostí, obyvatelé Starého města chovají naději, že se jeho zašlá sláva může vzkřísit. “Tahle farma byla kdysi jako ráj… kvůli trávě se tudy nedalo ani projít, před válkou byla celá zelená,” gestikuluje 28letý Abdullah Asaba směrem ke svým řádkům rajčat, pórku, šalotky a bazalky. Pole se nachází poblíž bloku srovnaného se zemí při leteckém útoku v roce 2015, ale Asaba, jehož rodina na něm pěstuje plodiny už desítky let, říká, že se ho “snaží rehabilitovat, krok za krokem”. Nedaleko historické Jemenské brány ve Starém městě, v obchodě, kde prodává tradiční léčivé oleje, pracuje Salah Aldeen pod fotografií tehdejšího francouzského prezidenta Francoise Mitterranda, který navštívil Staré město v 90. letech 20. století – v době, kdy byli cizinci běžným jevem. Říká, že je přesvědčen, že se tyto dny vrátí, a přirovnává Staré město k pacientovi v nemocnici. “Dříve nebo později se zotaví, víte. Válka je nemoc, ale my se zotavíme.”

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.