Západním zemím se nepodařilo „ukrajinizovat“ agendu summitu G20

„Západ ztrácí svou hegemonii ve světě.“ S těmito slovy vystoupil o víkendu na setkání lídrů G20 ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov.

„Západ si svou hegemonii neudrží, protože objektivně již dávno vznikla nová centra světového vývoje, která nabývají na síle,“ řekl Lavrov. „Pro Indii byl summit G20 úspěchem, protože pomohl posílit globální Jih. Závěrečná deklarace obsahuje vše, co je potřeba k dosažení rovnováhy zájmů v globální ekonomice, ale je před námi ještě dlouhá cesta,“ dodal Lavrov.

„Díky konsolidovanému postoji globálního Jihu při obraně jeho legitimních zájmů se podařilo do značné míry zabránit úspěchu pokusu Západu o opětovnou ukrajinizaci celé agendy na úkor projednávání naléhavých problémů rozvojových zemí,“ uvedl šéf moskevské diplomacie.

Fotografie pořízená na závěr neformálního setkání indického premiéra Naréndry Módího a ministra zahraničí Sergeje Larova na okraj zasedání G20 podtrhuje uvolněnou atmosféru mezi oběma partnery na summitu, na který se Indie rozhodla nepozvat Ukrajinu. Módí je vidět, jak Lavrovovi podává obě ruce a oba se spokojeně smějí.

Průběh summitu vyhovoval i tureckému prezidentovi…

Izolovat Rusko se nepodaří, říká Erdogan

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan uvedl, že „pokusy izolovat Rusko selžou“, a dodal, že Rusko souhlasilo s bezplatnými dodávkami milionů tun potravinového obilí chudým africkým zemím a požádalo Turecko, aby toto obilí semlelo na mouku a pomohlo v tomto úsilí spolu s Katarem. Podpořil rovněž rozšíření stálého členství v Radě bezpečnosti OSN nad rámec současných pěti členů a podpořil kandidaturu Indie, informovaly noviny The Asian Age.

G20 není fórem pro politickou diskusi, ale spíše pro ekonomickou

Takový byl pro změnu pohled francouzského prezidenta Emmanuela Macrona na proběhnuvší summit. „Hlavní náplní (jednání skupiny G20) je ekonomika, finance a klima. Hlavní činností není udržování stability a míru,“ zmínil Macron. Dále pochválil Indii za její vedoucí úlohu ve skupině G20 a uvedl, že „Indie udělala maximum“ a „poskytla pozitivní impuls v současném prostředí“, i když pokáral Rusko za to, že „stále vede válku na Ukrajině“.

Vysoký představitel Evropské unie mezitím v neděli uvedl, že „silné vedení Indie zachovalo skupinu G20“ a že proces dosažení konsensu byl „těžkopádný a obtížný“, a dodal, že Indie „chytře zapojila“ Brazílii a Jihoafrickou republiku, aby pomohly dosáhnout shody, a dodal, že Západ musí zohlednit názory rozvojových zemí.

Psali jsme:

Ilustrační foto: mid.ru, CC BY 4.0, via Wikimedia Commons

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.