Rusko omezuje vývoz benzinu a nafty, aby stabilizovalo domácí ceny

Omezení vývozu pohonných hmot povede ke snížení ruských příjmů a přispěje k současnému napětí na mezinárodních trzích s naftou.

Ruská vláda minulý čtvrtek oznámila, že dočasně omezuje vývoz benzinu a nafty, aby stabilizovala ceny pohonných hmot na domácím trhu, a ukončila tak týdny trvající spekulace, že úřady omezí vývoz kvůli prudkému růstu cen a nedostatku v důsledku vyšších cen ropy a slabého rublu, uvedl portál Oil Price.

Před zavedením dočasných omezení Rusko zvýšilo povinné objemy dodávek motorového benzinu a motorové nafty na komoditní burzu, aby pomohlo zmírnit nedostatek dodávek.

Rusko od května zvažuje zákaz vývozu pohonných hmot ve snaze zabránit jejich nedostatku na domácím trhu a snížit jejich ceny poté, co oznámilo snížení dotací rafineriím ropy na polovinu, které začne tento měsíc, aby udrželo více peněz ve státní pokladně na financování vojenské operace na Ukrajině.

Podrobnosti najdete zde v angličtině.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.