Bloomberg: Indie a Čína výrazně snížily nákupy ruské ropy

Podle údajů o pohybu lodí se vývoz ruské ropy do Indie i Číny nečekaně snižuje. Objem vývozu ropy z Ruska propadl na šestiměsíční minimum.

Takzvaný „Východní expres“ ruských ropných společností, který vyváží miliony barelů do Indie a Číny, se nečekaně dostal do problémů. Dodávky ropy klíčovým odběratelům na asijském trhu v červenci prudce poklesly a v důsledku toho se celkový objem vývozu ropy z Ruska propadl na šestiměsíční minimum. V týdnu končícím 9. července vyvezly tankery z ruských námořních přístavů 2,86 milionu barelů denně, vypočítala agentura Bloomberg na základě údajů o pohybu lodí.

Ve srovnání s předchozím týdnem se vývoz snížil o 27 %, tj. o 1 milion barelů denně, a byl nejnižší v tomto roce, pokud nebereme v úvahu dočasný propad na konci června, kdy byl přístav Primorsk na Baltském moři uzavřen kvůli údržbě. Průměrný objem vývozu se za čtyři týdny snížil na 3,21 mil. barelů denně, což je nejméně od konce ledna.

Výpadek exportu postihl především odběratele na asijském trhu – objem tamních dodávek klesl na 2,93 mil. barelů denně, ačkoli v květnu přesahoval 3,5 mil. barelů denně (čtyřtýdenní průměr). Dodávky do Číny klesly na 1,08 mil. barelů denně, což je nejméně od prosince loňského roku, a do Indie na 1,22 mil. barelů denně, rovněž nejméně v tomto roce.

V současnosti se vývoz nedaří. Čínské rafinerie začaly odmítat ruskou ropu již v červnu a daly přednost levnějším barelům z Íránu.

Pro Indii jsou dumpingové ceny ropy Urals rovněž minulostí: ruská ropa se v přístavištích země prodává se slevou pouhé 4 dolary, uvedl deník The Times of India s odvoláním na zdroje obeznámené se situací.

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.