Nelegální migrace: Záchranáři na moři se spojili s obchodníky s lidmi

Vyšetřování italských orgánů ukazuje, jak námořní záchranáři nelegálně spolupracují s pašeráckými gangy ve Středozemním moři.

Souhra mezi německými a západoevropskými záchranáři uprchlíků z nevládních organizací (NGO) a pašeráky na severoafrickém pobřeží Středozemního moře zjevně funguje na výbornou. K tomuto závěru dospělo státní zastupitelství v sicilském Trapani v 650stránkové zprávě o nezákonném jednání záchranářů uprchlíků ve Středozemním moři, informoval magazín Focus.

Podle vyšetřování lodě nevládních organizací často využívaly stejný systém: údajné námořní záchranné společnosti hlídkovaly v blízkosti libyjského pobřeží, pašeráci předávali lodím s uprchlíky satelitní telefony. Pomocí nich migranti podávali hlášení úřadu pobřežní stráže I.R.M.C.C. v Římě a předstírali například ztroskotání lodi.

Záchranáři, co byli nablízku, po obdržení informací okamžitě zamířili na místo a údajně ztroskotané zachránili. Nebo gangy remorkérů sledovaly pozice posádek nevládních organizací, aby jim na schůzce předaly lidský náklad.

Bylo to dávání a braní. Nevládní organizace nepřevezly migranty do nejbližšího přístavu, což je v rozporu se zákonem o námořní záchraně, ale do Itálie. Podle vyšetřovací zprávy spíše humanitární organizace působily se svými loděmi jako jakýsi převoz uprchlíků přes Středozemní moře.

Jen za druhou polovinu roku 2016 vyčíslili žalobci podíl záchranných operací soukromých záchranářů uprchlíků na 40 %.

Podle italské vlády se problém nezměnil: německé nebo západoevropské lodě nevládních organizací stále křižují v blízkosti severoafrických břehů Libye a Tuniska.

Podle posledních zpráv z médií německé ministerstvo zahraničí uvedlo, že financování záchrany na moři je plánováno i pro roky 2024 až 2026.

Finanční podpora soukromých námořních záchranářů vyvolala v poslední době mezi Německem a Itálií značné spory. Italská pravicová šéfka vlády Giorgia Meloniová si nedávno v dopise německému kancléři Olafu Scholzovi stěžovala na německé platby námořním záchranářům a koncem září uvedla, že země, pod jejichž vlajkou takové lodě plují, by pak měly zadržené migranty také přebírat.

 

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.