Italská premiérka slíbila omezit nelegální migraci, ale nedaří se jí to

Předsedkyně krajně pravicové vlády Giorgia Meloniová ze strany Fratelli d’Italia před svým zvolením slíbila omezit nekontrolovanou migraci přes Středozemní moře. Ovšem nárůst počtu příchozích migrantů po moři je nepopiratelným faktem – letos dosáhl +103 % ve srovnání se stejným obdobím loňského roku.

Ještě v polovině července se italská premiérka radovala. Vždyť hrála hlavní roli při podpisu memoranda o porozumění mezi EU a Tuniskem, v němž byla dohodnuta silnější spolupráce v oblasti migrace. Meloniová to považovala za první úspěch práce své vlády. Proti tomu však hovoří stále rostoucí čísla, i když se italská vláda snaží, aby vypadala dobře. V květnu se počet lodí opouštějících Tunisko zvýšil o 1008 %, vysvětlil před několika dny státní tajemník Alfredo Mantovano, dnes je to 386 %.

Zatímco různí evropští politici vyvíjejí stále větší nátlak, Tunisko praktikuje reálnou politiku. Výše zmíněnou dohodu označila předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová jako milník ve spolupráci. Slíbila této severoafrické zemi, která je notoricky známá nedostatkem peněz, celkem asi jednu miliardu eur, mimo jiné na podporu pobřežní stráže, včetně mimořádné pomoci ve výši 105 milionů eur na posílení ochrany hranic– „což jsou velké částky z peněz daňových poplatníků“, jak podotkl Manfred Weber (předseda frakce EPPv Evropském parlamentu) při nedávném setkání s tuniským prezidentem Kaísem Saídem.

Tuniský prezident mezitím neúnavně zdůrazňuje, že jeho země nebude hrát roli strážce hranic Evropy a nebude se podřizovat žádnému cizímu diktátu. V rozhovoru s Weberem uvedl, že je třeba najít společný přístup k problému nelegální migrace „založený na odstraňování příčin, nikoliv následků“.

Mezitím se v Itálii bouří starostové

Vyloďování migrantů v Itálii, které letos s více než 105 000 příchozími dosáhlo čísel, jež nebyla zaznamenána od roku 2016.

Starostové, zejména na severu země, si stěžují, že přijímací střediska jsou na pokraji kolapsu a že místa, která připravili pro ubytování nezletilých bez doprovodu, došla.

Vláda však zatím neřekla, jak hodlá nárůst příchozích zvládnout. Ministr zahraničí a viceprezident Antonio Tajani prohlásil, že „Itálie nese břemeno, které by mělo patřit celé Evropě“, a omezil se na ujištění, že země spolupracuje s EU „na dosažení spravedlivějšího přerozdělení“.

Přestože země jako Itálie si s těmito čísly dokáže poradit a v minulosti tak již učinila, tvrzení krajní pravice, která již léta slibuje snížení počtu migrantů připlouvajících po moři, se odhalují a její návrhy se ukazují jako neuskutečnitelné.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.