Maroko: obnova po zemětřesení a návrat turistů

Marrákeš, město známé svými ikonickými historickými památkami, těžce utrpělo, když jeho základy začátkem září otřáslo silné zemětřesení. Nyní zde probíhá pozvolná obnova.

Zemětřesení o síle 6,8 stupně Richterovy škály si v Maroku vyžádalo nejen téměř 3 000 obětí na životech, ale zanechalo také značnou stopu na tamních ikonických památkách. “Škody na historických památkách se liší podle jednotlivých regionů a jejich vzdálenosti od epicentra zemětřesení. Nejvíce poškozená je mešita Tinmel, která se nacházela v blízkosti epicentra zemětřesení v Ighilu, a také některé mešity v Marrákeši, například mešita Kharbouch, o jejíž obnově se dočteme zde. Ostatní památky utrpěly menší škody,” vysvětluje Rachid Chahmi, historik v Marrákeši. Ministerstvo kultury země se ujalo úkolu obnovit tyto architektonické skvosty a zaměstnalo zručné řemeslníky, aby zrekonstruovali časem prověřenou krásu.

“Je třeba postupovat velmi obezřetně, aby všechny zúčastněné strany a odborníci, kteří pracují bok po boku, mohli v počáteční fázi prostřednictvím prohlídky v terénu zkontrolovat ztráty, které byly na těchto památkách způsobeny. Druhou fází je pak opětovná údržba, která vyžaduje velké zkušenosti, a to nejen s údržbou, ale i se zachováním historického, kulturního a technického ducha těchto staveb,” informovala architektka Khadija Malki. Přesto byl zahájen proces obnovy, který pomalu navrací turistům známý jedinečný kolorit města. “Přijeli jsme se podívat na město i přes zemětřesení. Chtěli jsme si užít zážitek, pochopit kulturu, vidět místa postižená (zemětřesením), trochu více pochopit, jak zde lidé žijí a jak přežívají, a užít si zážitek,” svěřila se Polatat, turistka z Ekvádoru. S každým dalším dnem se vzpomínka na zemětřesení zmenšuje a umožňuje místním obyvatelům i návštěvníkům znovu vnímat krásu a ducha města.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.