Macronův skandál s Las Vegas

Zpráva dne: Středeční francouzský deník Libération otevřel své vydání dvoustránkovým článkem pod titulkem „Macron v Las Vegas – Odhalení ohledně praktik Pénicaudové“.

V článku se Libération – na základě e-mailů, které se údajně jakýmsi nedopatřením dostaly redakci do rukou – vrací k události staré už rok a půl. A sice k večírku, který se konal 6. ledna 2016 v americkém Las Vegas a současný francouzský prezident Emmanuel Macron měl na něm mimořádné místo.

Večírek se tehdy konal na počest špičkových francouzských technologií a nesl název French Tech Night. Organizací celé akce byla už v listopadu 2015 pověřena francouzská instituce Business France, která se zabývá podporou francouzských firem na mezinárodní úrovni.

V jejím čele po dobu tří let stála současná francouzská ministryně práce Muriel Pénicaudová. Bussines France ovšem v současné době čelí podezření z toho, že v rozporu se zákonem, tedy bez vypsání veřejné zakázky, svěřila velkou část finančních prostředků určených na pořádání zmíněného večírku, celkem ve výši 382 000 euro, PR-agentuře Havas. Na organizaci akce se záhadným způsobem podílela také kancelář tehdejšího ministra hospodářství (ekonomiky) Emmanuela Macrona.

Podle zákona se výběrová řízení na podobné zakázky (appel d´offres) ve Francii vypisují od částky 207 000 euro, nicméně firma Havas, zdá se, získala téměř všechny prostředky na tuto akci bez výběrového řízení. K první platbě Havasu přitom došlo z iniciativy Muriel Pénicaudové v prosinci 2015.

Dne 6. ledna 2016 v sále luxusního hotelu The Linq v Las Vegas aplaudovala Muriel Pénicaudová Emmanuelu Macronovi, který měl zde svůj projev. S ní také několik stovek podnikatelů a novinářů, kteří byli hosty na tomto „veletrhu“ francouzské techniky. Libération píše, že tři měsíce od ustavení vlastní politické strany a deset měsíců před ohlášením své kandidatury na prezidenta Francie tak „Macron elektrizoval celý sál“ (Macron fait vibrer la salle).

Nicméně ještě týž měsíc, pod tlakem okolností uvnitř Business France, byla Muriel Pénicaudová nucena svolat audit. Audit Pénicaudovou sice zbavil podezření, nicméně ona o celé situaci neinformovala ostatní osoby z vedení společnosti, ani odpovědného ministra. V prosince 2016 se Muriel Pénicaudová pokusila smlouvu s Havasem vyložit, respektive maximálně zjednodušit, před vyšetřovací komisí, nicméně kontrolní a finanční orgány si vyžádaly další prověření záležitosti.

V prosinci 2016 se po Macronovi ujal místa ministra hospodářství, Michel Sapin, který ve věci nařídil nový audit. Jeho výsledkem bylo obvinění předchozího auditora z toho, že vyšetřované straně nadržoval. 8. března 2017 pak francouzský kriticko-satirický politický týdeník Le Canard enchaîné zveřejnil část nové auditorské zprávy. O několik dní později, 13. března, bylo zahájeno předběžné vyšetřování Business France a Havasu pro podezření z „upřednostňování, spoluúčasti a nezákonného přechovávání“ (favoritisme, complicité et recel). V červnu 2017 pak proběhla prohlídka v sídlech Havasu a Business France.

Ačkoliv se celý případ velmi úzce dotýkal osoby favorizovaného prezidentského kandidáta Emmanuela Macrona, během voleb do Elysejského paláce (ani či zejména před druhým kolem) žádná z informací o celé záležitosti do francouzských médií nepronikla.

Ilustrační obrázek: Wikipedia Commons

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.