Google spouští Gemini, svůj dosud nejpokročilejší model umělé inteligence

Nástroj ChatGPT má konkurenci, která umí nejen vést dialog, ale dokáže pracovat také s obrazem a zvukem.

Společnost Google ve středu zahájila své dosud nejambicióznější úsilí konkurovat v rychle se rozvíjející oblasti generativní umělé inteligence a představila model umělé inteligence známý jako Gemini, který má konkurovat modelům GPT společnosti OpenAI a posílit vše od spotřebitelských aplikací společnosti Google až po chytré telefony se systémem Android.

Na rozdíl od stávajících modelů umělé inteligence, které se obvykle zabývají pouze jedním typem podnětů od uživatelů, jako jsou výhradně obrázky nebo text, byl Gemini vytvořen jako „multimodální“, uvedl Google. To znamená, že přijímá vstupy, které zahrnují více typů médií, kombinuje text, obrázky, zvuk, video a programový kód.

„Každý technologický posun je příležitostí k pokroku ve vědeckých objevech, urychlení lidského pokroku a zlepšení životů. Jsem přesvědčen, že přechod, který právě teď vidíme v souvislosti s umělou inteligencí, bude nejzásadnějším přechodem v našich životech, mnohem větším než předtím přechod na mobilní telefony nebo na web. Umělá inteligence má potenciál vytvořit příležitosti – od každodenních až po mimořádné – pro lidi na celém světě. Přinese nové vlny inovací a hospodářského pokroku a podpoří znalosti, učení, kreativitu a produktivitu v takovém měřítku, jaké jsme dosud neviděli,“ prohlásil generální ředitel společnosti Google a Alphabet Sundar Pichai.

Vlastní chatbot s umělou inteligencí společnosti Google, Bard, již byl vylepšen o verzi modelu Gemini, uvedla společnost ve středu s tím, že plánuje přidat Gemini do široce používaných produktů včetně vyhledávače Google a webového prohlížeče Chrome, které používají miliardy lidí na celém světě.

Další informace najdete zde v angličtině.

 

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.