Vzestup 3D tisku v energetice

V energetickém průmyslu umožňuje technologie 3D tisku výrobu kritických součástí přímo na místě, snižuje náklady na opravy a minimalizuje prostoje v různých odvětvích.

V odvětví větrné energie zefektivnilo nasazení 3D tisku provoz, zajistilo rychlou návratnost investic do šesti měsíců a standardizaci pro vyšší spolehlivost a bezpečnost.

V oblasti jaderné energetiky se podařilo dosáhnout průlomu v podobě 3D tištěného jádra reaktoru, které bylo dokončeno za pouhé tři měsíce, což dokazuje potenciál této technologie pro rychlejší, cenově dostupnější a produktivnější energetické systémy, upozornil portál OilPrice.com.

Ke zlepšení energetického průmyslu přispívá několik nových technologií, od strojového učení až po umělou inteligenci. Jednou z takových technologií je 3D tisk, který umožňuje společnostem v několika energetických odvětvích rychle vytisknout důležité součásti a zvýšit tak efektivitu.

Očekává se, že tato technologie bude hnát kupředu jak ropné a plynárenské provozy, tak i aktivity v oblasti obnovitelných zdrojů energie a jaderné energetiky, protože zařízení pro 3D tisk si osvojí více společností.

V České republice „3D modely technologie včetně moderní metody 3D tisku využívá ČEZ ve spolupráci se ŠKODA JS pro obě české jaderné elektrárny i v hydroenergetice“, jak je uvedeno v únorové tiskové zprávě ČEZu.

Inovativní postup boduje v případech, kdy se chybějící zařízení už nevyrábí, není na trhu dostupné nebo má příliš dlouhé dodací lhůty.

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.