Argentina se vzdává plánů na vstup do bloku BRICS

Nový argentinský prezident Javier Milei stáhl zemi z plánovaného vstupu do rozšiřujícího se klubu zemí BRICS.

Argentina měla být do klubu BRICS přijata 1. ledna spolu s Egyptem, Íránem, Etiopií, Saúdskou Arábií a Spojenými arabskými emiráty.

Ke změně názoru došlo poté, co Milei, populistický pravicový outsider, v listopadu překvapivě zvítězil ve volbách a slíbil radikální změny v churavějící ekonomice jihoamerické země, informovala BBC.

Milei uvedl, že zahraniční politika jeho vlády se „v mnoha ohledech liší od politiky vlády předchozí“ a nepovažuje za „vhodné“, aby se Argentina stala plnoprávným členem BRICS. Přesto bude mít prezident snahu upevnit bilaterální vazby se zaměřením na obchod a investice.

Navenek jsou největšími obchodními partnery Argentiny členové BRICS Brazílie a Čína, ale USA nejsou o mnoho pozadu, a proto je nezbytné zachovat dobré vztahy se všemi třemi zeměmi.

Psali jsme:

Ilustrační foto: Vox España, CC0, via Wikimedia Commons

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.