Olympijské hry v Paříži – obavy a stávka policistů

Olympijské hry budou pro Francii skutečnou výzvou. Organizátoři se zoufale snaží napravit pověst Francie známé násilnými pouličními protesty a pracovními spory. Policisté se obávají a stávkují.

Olympijské hry se budou konat v Paříži od 26. července do 11. srpna 2024. Pro ministra vnitra Géralda Darmanina budou představovat pořádně tvrdý oříšek. Darmanin má údajně pro hry k dispozici fond ve výši přibližně 500 milionů eur. Přesný rozpočet her však zůstává neznámý zčásti proto, že vláda nemůže předvídat, kolik bude muset vynaložit na odměny pro pracovníky veřejného sektoru. Francie sází na to, že její první olympijské hry po 100 letech představí to nejlepší z celé země, od historických památek Paříže až po její roli světového centra jídla, módy a sportovních úspěchů. Každá mince má ale dvě strany. “Olympijské hry jsou pro image země dvousečným mečem,” říká odborník na komunikaci Philippe Moreau Chevrolet. Velký bezpečnostní problém nebo narušení bezpečnosti mohou podle něj zničit veškeré výhody, které hostitelství přináší. “Stávky, nepokoje a žluté vesty vytvořily špatný obraz Francie jako destinace,” dodal. Mezi francouzskými úřady a zdravotníky, řidiči pařížského metra, vlaků a autobusů i komunálními zaměstnanci, jako jsou například uklízeči ulic, probíhají jednání o platech. Mnoho státních zaměstnanců si během her nesmí vzít dovolenou, zatímco desítky tisíc z nich budou pracovat navíc o víkendech a v noci. Mnohým z nich se to nelíbí a hrozí stávkami a narušením průběhu her.

Ministra vnitra čekají složitá jednání se zástupci policie. Očekává se, že během her, které se budou konat v době, kdy ve Francii obvykle vrcholí letní prázdniny, bude ve službě přibližně 30 000 policistů. Minulý týden pak protestovaly stovky policistů po celé Francii, aby prosadily svůj požadavek na zvýšení platů v období během letních her. Odbory policisty navíc vyzvaly, aby v rámci takzvaného “černého čtvrtka” projevili “minimální aktivitu”. “Pro výjimečnou událost výjimečná opatření,” napsali zástupci odborové aliance v prohlášení, které nastínilo, že odbory chtějí pro své členy až 2000 eur jako kompenzaci za ztracenou dovolenou a práci navíc během her. Ve Štrasburku se navzdory prudkému dešti sešlo asi čtyřicet policistů, kteří narušili dopravu u vjezdu na Evropský most spojující Francii s Německem. “Víme jen, že všichni byli vyzváni k práci,” rozčiluje se policista Lionel Maunier, regionální odborový předák. “Ale máme děti, někteří z nás jsou také pečovatelé. Nevíme, jak to zvládneme.” Na pařížském letišti Charles-de-Gaulle stávkovala policie již na začátku dne, což podle zdroje z letiště donutilo cestující čekat hodinu navíc. Francouzské úřady si jsou rizika pro image země vědomy a snaží se s odbory dohodnout na kompenzaci a mzdových podmínkách.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.