Případ Juliana Assange: Evropský parlament zahájil výstavu před možným rozsudkem o jeho vydání

V době, kdy se blíží rozhodnutí Nejvyššího soudu o osudu Juliana Assange, Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) na poslední chvíli apeloval na britské úřady, aby zastavily jeho vydání do Spojených států, zatímco Evropský parlament zahájil výstavu věnovanou Assangeovi a jeho práci.

Assange je držen ve věznici Belmarsh a ve Spojených státech čelí 18 obviněním v souvislosti s únikem dokumentů americké armády a diplomatických depeší. Tento únik byl pro americkou vládu nepříjemný, protože obsahoval usvědčující důkazy o amerických útocích na civilisty v Iráku a Afghánistánu a také interní diplomatické depeše.

Pokud bude vydán ze Spojeného království a shledán vinným, hrozí mu až 175 let za mřížemi. Konečné rozhodnutí nejvyššího britského soudu se očekává mezi 20. a 21. únorem.

Také Evropský parlament chce přilákat pozornost k Assangeovi. Má k tomu přispět výstava s názvem „Případ Assange: pocty a odměny“, na které je k vidění řada ocenění, čestné občanství italského města Neapol a umělecká díla zobrazující zakladatele WikiLeaks a jeho rodinu.

„Rozhodli jsme se vystavit ocenění, která Julian Assange obdržel, abychom zdůraznili jeho podporu na institucionální úrovni i na úrovni občanské společnosti,” uvedla pro Euractiv italská poslankyně Evropského parlamentu za Hnutí pěti hvězd Sabrina Pignedoliová, která výstavu představila v prostorách Evropského parlamentu ve Štrasburku.

Někteří poslanci Evropského parlamentu, včetně Pignedoliové, se zúčastní soudního procesu v Londýně a byli požádáni, aby byli přítomni v sále a „vyjádřili mu naši podporu“, vysvětlila poslankyně.

„Slyšení na konci února bude velmi pravděpodobně posledním veřejným slyšením Juliana Assange ve Spojeném království“, uvedla v rozhovoru pro Euractiv Stella Assangeová, právnička, lidskoprávní aktivistka a Julianova manželka.

„Pokud toto slyšení prohraje, vyčerpá všechny vnitrostátní opravné prostředky ve Spojeném království, které pak bude usilovat o jeho vydání,“ dodala.

Stella Assangeová rovněž sdělila serveru Euractiv, že se zakladatel WikiLeaks pokusí odvolat k Evropskému soudu pro lidská práva, aby vydání zabránil.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.