Biden chce zvážit ukončení trestního stíhání Juliana Assange

Na mezinárodní úrovni i v USA v poslední době sílí tlak na amerického prezidenta Joea Bidena, aby stáhl obvinění, která byla vznesena za jeho předchůdce Donalda Trumpa.

Manželka vězněného zakladatele serveru WikiLeaks Juliana Assange uvítala vyjádření amerického prezidenta Joea Bidena, že zvažuje ukončení stíhání. Je to „dobré znamení“, řekla Stella Assangeová britské televizi BBC.

Australský premiér Anthony Albanese podpořil návrh australského parlamentu vyzývající k ukončení trestního stíhání australského občana Assange. To by mu umožnilo vrátit se ke své rodině v Austrálii. Biden ve středu na dotaz v Bílém domě uvedl, že jeho vláda tuto žádost zkoumá.

Assange je již pět let v londýnské věznici Belmarsh poté, co byl vyhoštěn z ekvádorského velvyslanectví. Při nedávném soudním slyšení byly některé jeho argumenty proti vydání zamítnuty a další slyšení je naplánováno na květen.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.