Diplomatická jednání představují chytrou politickou příležitost, jak uzavřít případ Juliana Assange

Australské veřejné mínění se staví výrazně na Assangeovu stranu.

S tím, jak po celém světě sílí výzvy k osvobození (#FreeAssange), se zřejmě rozhořívají i diplomatická jednání mezi Spojenými státy a Austrálií o osudu vydavatele WikiLeaks a australského občana Juliana Assange. Organizace Reportéři bez hranic (RSF) naléhavě vyzývá oba státy, aby se zavázaly k řešení případu, které by zabránilo situaci vydání a umožnilo Assangeovo okamžité propuštění bez dalšího pobytu ve vězení.

Australský premiér Anthony Albanese má ve dnech 23. až 26. října zavítat do Washingtonu v rámci oficiální státní návštěvy, tím se zvyšuje priorita v probíhajících diplomatických jednáních mezi USA a Austrálií ohledně případu vydavatele serveru WikiLeaks Juliana Assange. Tato návštěva by mohla být poslední šancí, jak zabránit dlouhému věznění Assange, jehož osud visí na vlásku, protože jeho případné vydání je otázkou několika týdnů či měsíců, což znamená, že úsilí v jeho prospěch je nyní zásadnější než kdy jindy.

Od volebního vítězství Australské labouristické strany v květnu 2022 se Albaneseho administrativa pomalu a vytrvale zasazuje za Assange, přičemž premiér a další představitelé často opakují refrén, že Assangeův případ trvá už příliš dlouho a je třeba ho vyřešit. Albaneseho závazek najít řešení případu znamená ostrý odklon od bezstarostného přístupu jeho předchůdce, bývalého australského premiéra Scotta Morrisona, který prohlásil, že Assange se bude moci „svobodně vrátit domů“ poté, co věc projde justičním systémem.

Australské veřejné mínění se staví výrazně na Assangeovu stranu a v celé zemi sílí volání po osvobození Assange. Výzvy australských poslanců k Assangeovu propuštění získávají na síle, zatímco novinářské skupiny, jako je MEAA (Media, Entertainment & Arts Alliance), pokračují v solidárních projevech.

Assangeův osud může skutečně záviset na výsledku diplomatických jednání. Vzhledem k tomu, že před britskými soudy zbývá už jen poslední krok – slyšení před senátem dvou soudců, které bude teprve naplánováno a kterému se říká „den X“ -, má Assange už jen málo právních prostředků, jak zabránit svému vydání do USA.

 

Tip k tématu: Osudu Juliana Assange se podrobně věnuje web Consortium News. Jeho případem se tato platforma začala zabývat 16. prosince 2010 článkem zakládajícího redaktora Roberta Parryho, jednoho z předních investigativních reportérů své generace. Od tohoto prvního článku zveřejnilo Consortium News více než 700 článků a 250 videí o Assangeovi a WikiLeaks.

Psali jsme:

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.