Bude funkce italského premiéra obnášet více pravomocí?

Italská vláda hodlá změnit ústavu a oslabit postavení parlamentu a prezidenta – ve prospěch premiéra.

Podle samotné italské premiérky Giorgie Meloniové je tato reforma její dosud nejdůležitější. Jedná se o reformu, která má v ústředním bodě převrátit italskou ústavu vzhůru nohama – a do budoucna by jí dala větší pravomoci v čele vlády, informovala německá Tagesschau.

Nejdůležitějším bodem je, že premiér má být v budoucnu volen přímo lidem. Pokud poslanci svrhnou šéfa vlády hlasováním o nedůvěře, bude moci v budoucnu požadovat rozpuštění parlamentu a nové volby. To by byl důležitý nástroj, jak udržet parlament pod kontrolou.

Andrea Pertici z univerzity v Pise, jeden z předních italských ústavních právníků, se obává, že plánovaná reforma by vytvořila velkou nerovnováhu: „Protože význam parlamentu, zákonodárného sboru s jeho zárukami a pluralitou, by byl obětován ve prospěch posílení výkonné moci.“ Ta by se pak stala skutečným středobodem systému.

Pertici se také obává, že prezident republiky, který byl dříve jakýmsi arbitrem v době krize, by již nebyl protiváhou vlády. „Reforma vzbuzuje obavy i proto, že bude omezena role prezidenta, který je v Itálii tradičně velmi důležitý jako vyvažující regulátor systému.“

Opozice je proti plánované změně ústavy ze strany Meloniové.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.