Nový antisemitismus sem přišel s uprchlíky, tvrdí rakouský umělec Arik Brauer

List Kurier mluvil s rakousko-židovským umělcem Arikem Brauerem o tom, jak pociťuje nástup antisemitismu a pravice v Evropě.

Rakouský list Kurier přináší rozhovor s vídeňským umělcem Arikem Brauerem: o uprchlících, antisemitismu a vzestupu pravice v Evropě.

Arik Brauer se narodil ve Vídni v roce 1929. Jeho otec byl zavražděn v dobách nacismu, on sám přežil v úkrytu. Brauer patří k hlavním představitelům vídeňské školy fantastického realismu. Dodnes se pohybuje mezi Vídní a Izraelem.

Kurier: Pane Brauere, nedávno jste v jednom televizním rozhovoru uvedl, že dnes máte mnohem větší strach z antisemitismu muslimských imigrantů, než z pravice v této zemi (Rakousku). Nepaušalizujete trochu?

Brauer: Ne, pro mě je to fakt. Nový antisemitismus sem přišel s uprchlíky. Já říkám, že většina arabských muslimů Židy nenávidí. Cítí se státem Izrael poníženi. Já to neberu vůbec osobně, ale oni to tak vnímají, byli tak vychováni a možná na jejich místě bych to cítil taky tak.

Kurier: Znamená to, že jako Žid se už necítíte v Rakousku bezpečně?

Brauer: Ne, já osobně ne, ale v Evropě je stále více útoků. Přibývá to. A jako Žid v Izraeli už člověk skutečně musí mít strach. Nežijeme s našimi sousedy v míru, i když je klid zbraní. Co se týče myšlení lidí, pak žádný mír není.

Kurier: Překvapuje nicméně, že antisemitismus pravice stavíte tak nevinně. Například Marko Feingold, který přežil holocaust říká, že antisemitismus je stále hluboce ukotven v katolických rodinách. Mýlí se?

Brauer: Ano, byl to katolicismus, který přes 2000 let vedl k nenávisti k Židům. To víme. Ale slovo „nacista“ se dnes používá moc lehce. Kdo zažil, tak jako já, skutečný antisemitismus nacistů, ten by to slovo tak lehce nepoužíval. K nacistovi patří mnohem víc hluboká nenávist, zcela jiný obraz světa. Když se dneska používá slovo „nacista“ pro každou hloupost, pak je to devalvace toho pojmu.

Kurier: Nelze ale popřít, že Evropa se posouvá doprava a že pravicově populistické strany jdou nahoru.

Brauer: Ano, posun doprava tu je. Má to hodně důvodů, ale jeden hlavní, a člověk by musel být slepý, aby ho neviděl. Je to muslimské přistěhovalectví. To je důvod, že FPÖ je masová strana a sedí ve vládě. Pravice od začátku pochopila, že muslimská migrace je téma, na kterém se sveze. Ale nepochopili, jak problémy skutečně řešit, protože jim jde jen o moc.

Kurier: Řada komentátorů si myslí, že klima ohledně uprchlíků je v Rakousku už dost jedovaté, že je potřeba „ubrat“ na slovech. Přeci jen většina uprchlíků utíká před válkou.

Brauer: Není možné pravdu zametat pod koberec. Já jsem samozřejmě taky proti nenávisti, komplikované věci je potřeba řešit s velkou opatrností. Muslimové nejsou špatní lidé, jen berou své náboženství mnohem vážněji než já nebo vy. Musíme dávat pozor na to, aby nevznikla ghetta a aby se nevytvořila paralelní společnost. Těžce vybojovaný humanismus v Evropě nesmíme dávat v sázku, od toho se nemusíme odchýlit ani o milimetr.

Kurier: Jaké by bylo řešení?

Brauer: Řešení může přijít jen zevnitř islámu. Stejně jako se vyvinulo křesťanství v průběhu těžkých staletí a nyní se v něm dá žít, to samé se stane i s islámem. Jsou to stejní lidé. Co my jsme uměli, to by oni také uměli. Ale obávám se, že to bude ještě dlouho trvat.

Kurier: Lidé utíkají právě před válkami a podobnými poměry…

Brauer: Ano, těm je třeba pomoci. Ale většina z nich k nám přijít nemůže. Pro ty, kteří jsou pronásledováni ve svém domově, by neměla být horní hranice. Ale tento potenciál nesmí být vyčerpán ekonomickými migranty.

Kurier: Ale oni prostě chtějí zlepšit svůj život?

Brauer: Samozřejmě, já bych to možná taky tak udělal, Evropa je částečně vina tím, jak mizerně se v těchto zemích žije. Ale problémy v Maroku, Tunisku, Afghánistánu a jinde musejí být vyřešeny těmi lidmi, kteří k nám přicházejí, to jsou často ti nejlepší.

Kurier: Jiné téma. Rok 2018 v Rakousku znamená, že před 80 lety došlo k „anšlusu.“ Jak vy, jako oběť nacismu, vidíte tu řadu akcí k tomuto tématu?

Brauer: Takové ty malé akce, kdy mají všichni stejný názor, to je přebytečné. Ale když se vede diskuse tak, že Strache musí říct, možná i pod tlakem, ale i tak, že „ten, kdo myslí antisemitsky, má jít domů“, tak to už něco znamená. To by se před pěti lety nestalo. Ale je potřeba, aby skutečně ty akce šly do hloubky, jinak to bude kontraproduktivní. Takové to: jak často mám ještě poslouchat, že můj dědeček byl zločinec?

Kurier: Vy jste jako dítě nacismus zažil, Váš otec byl zavražděn. Ale přesto jste většinu času žil v Rakousku. Jak se společnost v Rakousku za posledních 50-60 let změnila?

Brauer: To se nedá srovnat. Trvalo to dlouho, než většina obyvatelstva uznala, že na Židech byl spáchán zločin. A dnešní mladí, to už je velký rozdíl oproti dřívějšku. Je potřeba stále bojovat proti zapomínání. Občas se objeví takové to, že Židé pořád usilují o ovládnutí světa. Často se říkají astronomická čísla ohledně toho, kolik Židů na světě žije. V Rakousku jich není ani 10 000, to skoro nikdo neví.

Kurier: Vadí Vám, že ve vládě je tolik německo-národních buršáků?

Brauer: Je to pro mě jako pro Rakušana problém, poškozuje to image. Ale víc mi vadí, že máme vládu, a to se brzy ukáže, která se na ty malé lidi nedívá tak, jak před volbami slibovala. A ještě víc mi vadí, že část vlády nemá žádné jasné mínění o Evropě, nebo spíš omezující mínění. Chtějí, aby se Evropa zmenšila, ale podle mého názoru se nakonec Evropa stane státem.

Články zveřejněné v sekci Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Ilustrační obrázek: Autor – Franz Johann Morgenbesser from Vienna, Austria – Arik Brauer-9319, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=41073958

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.