Pacifická dohoda o volném obchodu vstoupila v platnost

Dohoda byla uzavřena bez Spojených států a je považována za úspěch japonského premiéra.

Nová dohoda má zkratku CPTPP, také se jí přezdívá TPP bez USA. Tato dohoda pokrývá 13 % světové ekonomiky a je vnímána jako úspěch japonského premiéra Šinzó Abeho, napsaly noviny Asia Times.

Dohoda zahrnuje 11 zemí Tichomoří.

Šest členů už dohodu ratifikovalo, takže mohla vstoupit v platnost. Kromě Japonska jsou to Austrálie, Kanada, Mexiko, Nový Zéland a Singapur. Ve Vietnamu se ratifikace očekává v lednu, proces probíhá v Bruneji, Chile, Malajsii a Peru.

Dohoda snižuje cla na zemědělské a průmyslové zboží, uvolňuje investiční omezení a navyšuje ochranu duševního vlastnictví. Jednání o TPP započala již v roce 2010 a zahrnovala i USA., Donald Trump se ale z dohody stáhnul, protože preferuje bilaterální dohody, byl to jeden z jeho prvních kroků v úřadě.

Dohoda je vnímána i jako Abeho pokrok v otevírání japonské ekonomiky. Údajně by právě Japonsko mělo zrušit cla na 95 % zboží, i když citlivé sektory zahrnující rýži a hovězí budou mít nadále celní ochranu a vláda také pro ochranu zemědělství připravila dotace.

Japonsko završilo i obchodní dohodu s EU, měla by začít platit od února 2019. Jsou zde také další zájemci, kteří se k dohodě CPTPP chtějí připojit, například Indonésie či Jižní Korea, zájem projevila také Velká Británie

Japonsko učinilo i další významný krok a zahájilo změny ve vízovém řízení. Otevírá tím svůj trh kvalifikovaným imigrantům a snaží se tak bojovat proti klesající míře porodnosti. Historicky mělo Japonsko bariéry proti imigraci velmi vysoké.

Japonsko pod tlakem z USA (také mají s Japonskem deficity obchodní bilance) souhlasilo se zahájením dohod o volném obchodu.

I nadále probíhají jednání o tzv. regionálním komplexním ekonomickém partnerství (RCEP), které vede Čína a aktuálně zahrnuje 16 zemí.

Ilustrační foto: Autor – G20 Argentina – Fotos en la sede de la Cumbre, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=74828670

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.