Z hlediska strategie by bylo pěkné koupit Grónsko, říká Trump

Americký prezident potvrdil svůj zájem o koupi Grónska, které patří Dánsku.

Noviny Financial Times objasňují, že Grónsko patří Dánsku, ale geograficky vzato je součástí severní Ameriky.

Americký prezident Donald Trump potvrdil, že má zájem o koupi Grónska. Zprávy o tom se setkaly s nevěřícným postojem, bývalý dánský premiér například tweetoval, že je to nějaký nepovedený apríl.

Vláda ostrova dala jasně najevo, že není na prodej.

Trump zájem o koupi zdůvodnil tak, že s Dánskem jsou dobří spojenci a že chrání Dánsko podobně jako jiné části světa. Na otázku, zda by Dánsko vyměnil za jiné americké území, Trump transakci připodobnil k velké dohodě v oblasti nemovitostí – pro Dánsko je Grónsko břemenem a správa tohoto území mu přináší ztráty, kdežto pro USA by to bylo „strategicky hezké“.

V Grónsku žije jen 56 000 lidí, zahraniční a bezpečnostní otázky spravuje Dánsko. Grónsko je geograficky součástí severní Ameriky, je považováno za strategicky významné území, protože se nachází mezi Atlantikem a Arktickým oceánem. Nemluvě o nalezištích drahých kovů, ropy apod.

Trump dodal, že cestou z Polska se „možná staví v Dánsku“, ale otázka Grónska prý nebude první na pořadu dne.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.