V Rumunsku vypukla vládní krize

Koaliční partner ve vládě se sociálními demokraty oznámil odchod z vlády.

Koaliční partner rumunské sociální demokracie (PSD) strana ALDE oznámila, že odchází z vládní koalice se socialisty. Premiérka země Viorica Dancila sdělila, že její vláda bude pokračovat navzdory tomu, že ji koaliční partner ALDE opustil. Rozhodnutí označila za „nepochopitelné“.

Takže PSD už nemá většinu v parlamentu, což vládu oslabuje a premiérce hrozí hlasováním o nedůvěře. Dancila nicméně spoléhá na podporu některých poslanců z ALDE, kteří chtějí ve vládě zůstat, a na podporu strany Pro Romania bývalého premiéra Victora Ponty. Jedná se politickou stranu, v níž působí řada bývalých sociálních demokratů, kteří nesouhlasili s politikou bývalého lídra PSD Liviu Dragnea.

Lídr ALDE Calin Popescu Tariceanu řekl, že jeho strana odchází z vlády a bude chtít vytvořit spojenectví se stranou Pro Romania, aby podpořila kandidaturu herce a bývalého europoslance Mircea Diaconu v listopadových prezidentských volbách.

Tariceanu původně chtěl na prezidenta kandidovat jako jediný kandidát vládní koalice, ale PSD podpořila současnou premiérku.

Ministryně zahraničí za ALDE Ramona Manescu ale rezignovat odmítla, sdělila, že neodejde, přestože jí hrozí vyloučení ze strany.

Podle ústavy země musí premiérka do 45 dnů vyvolat hlasování o důvěře vládě. Pokud ale padne návrh o hlasování ze strany opozice, mohlo by to být i dříve.

Z PSD nyní zní, že se bude snažit konzultacemi s politickými skupinami zůstat u vlády. Nicméně připouští se i možnost, že rumunská sociální demokracie skončí v opozici.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.