Z Turecka se stává důležitý aktér na celosvětovém zbrojním trhu

Turecko navýšilo v uplynulých letech export zbraní o 170 %.

Turecko se chystá v příštích letech dodat do Pákistánu 30 tureckých vrtulníků T-129 ATAK a čtyři korvety třídy Milgem. Ankara a Islámábád minulý rok podepsali smlouvu v hodnotě 2,5 miliardy dolarů, uvedly noviny Aydınlık.

Podle informací Stockholmského institutu pro mírový výzkum zvýšilo Turecko v letech 2014 až 2018 vývoz zbraní o 170 % ve srovnání s obdobím 2009–2014. V žebříčku největších světových vývozců zbraní se Turecko v letech 2014 až 2018 umístilo na 14. místě (ČR byla v tomtéž období na 19. místě, viz tabulka na str. 2 ve zprávě SIPRI). To staví zemi před státy, jako je Kanada, Švédsko nebo Brazílie, ale také za státy jako USA, Rusko, Německo a Čína.

Pieter Wezeman, vedoucí výzkumný pracovník v programu SIPRI, který se zabývá výdaji na zbraně a vojenské účely, uvedl: „Toto výrazné zvýšení odráží ambice Turecka rozšířit svůj obranný průmysl, aby uspokojilo rostoucí poptávku po zbraních a stalo se méně závislé na zahraničních dodavatelích.“

Vývozy tureckých zbraní se v posledních deseti letech obvykle zaměřovaly na obrněná kola. Stovky hlídkových vozů BMC Kirpi 4×4 byly prodány Tunisku a Turkmenistánu, zatímco obrněný transportér Otokar 4×4 Cobra v současné době působí v zemích, jako je Bahrajn, Bangladéš, Mauretánie a Rwanda.

Turecko vyvezlo loni do Ománu obrněná vozidla za více než 153 milionů dolarů. Vývoz zbraní do Kataru měl hodnotu 83 mil. dolarů, následuje Nizozemí (75 mil. dolarů) a Indie (71 mil. dolarů).

Změna hodnot vývozu zbraní ve vybraných zemích za období 2014 až 2018 ve srovnání s obdobím 2009 až 2013. ČR je překvapivě na prvním místě s 472 procenty. Zdroj

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.