Jak zachránit Světovou obchodní organizaci?

Organizace se nyní nachází v hluboké krizi, její práci paralyzují Spojené státy. Pomůže reforma?

Noviny Financial Times se domnívají, že organizaci lze zachránit jen tehdy, když se představí odvážná reformní agenda.

WTO je v hluboké krizi a EU se snaží najít řešení. Systém řešení sporů přestane fungovat, protože v něm není dostatečný počet soudců. USA už roky blokují nominování nových soudců a nic neukazuje na to, že by změnily pozici. Tento stav se tedy může stát trvalým, varují FT.

Je to velký zásah do fungování WTO, která je založena na tom, že země se mohou dočkat při svých obchodních sporech nestranného rozhřešení sporu a také se očekává, že se rozsudku podřídí.

EU, ale také Kanada či Japonsko se snaží multilaterální systém zachránit. USA dlouhodobě kritizují WTO za to, že vydává rozsudky k oblastem, ke kterým není oprávněna a narušuje suverénní domácí politiky. Nikdo si ovšem nemyslí, že je po ruce nějaké snadné řešení. Nálada při jednání v Bruselu byla pochmurná, informují Financial Times.

Je možné, že se Brusel pokusí s určitými zeměmi vytvořit nějaké dočasné uspořádání k řešení sporů. EU se zatím dohodla s Norskem a Kanadou. Komisařka pro obchod Cecilia Malmströmová doufá, že se podaří ustanovit systém s „kritickým počtem zemí“.

Tyto kroky ovšem dál rozčilují USA, které hrozí, že zastaví rozpočet WTO, což by organizaci dál ohrozilo.

Malmströmová z postu komisařky pro obchod odchází, ale tvrdí, že je potřeba nastavit odvážnou reformní agendu, protože jinak se WTO bude stávat stále irelevantnější.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.