Merkelová: Svoboda slova má své hranice

Německá kancléřka to řekla v projevu před Bundestagem, který pokryl celou řadu témat. Svoboda končí tam, kde začíná ubližování jiným a štvaní, míní.

Německá Tagesschau informuje o projevu kancléřky Angely Merkelové, který se týkal rozpočtu. Témat ovšem byla řada, počínaje NATO a konče digitalizací. Kancléřka se věnovala důkladně i tématu svobody slova.

V obecné debatě v německém Bundestagu Merkelová zdůraznila roli NATO. Evropa se toho času sama bránit nemůže, proto je potřeba, aby Německo přijalo větší odpovědnost a zároveň se více zasazovalo o jednotu NATO. Turecko je podle ní obtížný partner, ale členem NATO musí i nadále být z geostrategických důvodů.

Merkelová se tak vlastně vyjádřila i ke slovům francouzského prezidenta Emmanuela Macrona. Zdůraznila, že udržení NATO je v zájmu Německa, a to ještě více než za studené války.

Kancléřka si také přeje jednotnou politiku EU vůči Číně a předpokládá vznik agentury, která bude povolovat nasazení technologií 5G.

Merkelová předložila i výčet úspěchů velké koalice. Odmítla kritiku vyrovnaného rozpočtu a vehementně se ohradila proti návrhům na investiční balíček, který by byl financován úvěrově. Dále německá kancléřka řekla, že data jsou novou surovinou a že podniky střední velikosti si to zatím uvědomují nedostatečně.

S odkazem k vraždě Waltera Lübckeho se řečnicky optala, „co se to děje s naší společností?“ Dodala, že svoboda slova má své hranice – a sice tam, kde je urážena důstojnost lidí a dochází ke štvaní, proti tomu je potřeba se postavit.

Merkelová řekla, že míní v politice velké koalice pokračovat, a v narážce na sociální demokraty, kteří si budou volit nové vedení strany, řekla, že „bude hezké, když u toho budete také“.

Debatu otevřel šéf frakce Alternativy pro Německo Alexander Gauland. Je to největší opoziční strana, proto má právo promluvit první. Gauland kritizoval zejména klimatickou politiku vlády. Uvedl, že německý koncept „Energiewende“ zcela selhal. Varoval před blackouty. Tvrdil, že německý přístup zlikviduje průmysl a strojírenství. Hlavním problémem planety je dle Gaulanda populační exploze v Africe.

FDP, další opoziční strana, věnovala pozornost selhání velké koalice v ekonomických tématech. Christian Lindner, šéf frakce FDP, kancléřce vytkl, že se v projevu jen velmi okrajově věnovala stavu německé ekonomiky. Zelení se opět postavili za zvýšení investic, tj. ohradili se proti dluhové brzdě v německé ústavě.

Frakční šéf SPD se postavil za velkou koalici, die Linke na ní naopak nenechala nit suchou a vyzvala k jejímu ukončení.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.