Kvůli těžbě kobaltu má být přemístěno celé město

Epizoda z Konga poukazuje na závislost rostoucího elektrického průmyslu na nerostných zdrojích.

V Demokratické republice Kongo by mělo celé město ustoupit těžbě kobaltu. Guvernér provincie Lualaba Richard Muyej řekl, že přemístění města Kasulo bude stát asi 800 milionů dolarů. Podle organizace Synergie bylo v loňském roce přesídleno již 600 rodin; jednotlivé domácnosti obdržely mezi 1 500 a 10 000 dolary.

Kobalt je nutný pro výrobu baterií v elektrických automobilech, mobilních telefonech a pro obnovitelné zdroje energie. Odhaduje se, že Demokratická republika Kongo má 65 % světových zásob kobaltu.

Město Kasulo stojí na velkých zásobách kobaltu – podle Muyeje se jeho hodnota odhaduje na 100 miliard dolarů. Guvernér řekl, že počítá s odporem obyvatelstva. „Ale to, co leží pod zemí, nepatří jednotlivcům, ale státu.” Pokud stát definuje přesídlení jako zájem celého národa, může přesídlit obyvatele města a odškodnit je. Podle guvernéra je každá domácnost v Kasulu tvořena asi deseti lidmi.

Těžba kobaltu v Kongu je kritizována za dětskou práci a nejtěžší pracovní podmínky. Organizace International Rights Advocates obžalovala ve Spojených státech velké technologické koncerny, jako je Apple, Microsoft, Tesla, Dell a Alphabet, že v kobaltových dolech profitovaly z dětské práce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.