Peklo na zemi. V Austrálii pokračují rozsáhlé požáry

Požáry zasáhly hlavně jihovýchod země. Doposud shořely 4 miliony hektarů buše a kolem tisícovky obydlí. V sobotu teplota stoupne na kritických 40 stupňů.

Desítky tisíc lidí musely být evakuovány ve středu na východním pobřeží Austrálie, které je populárním místem pro trávení volného času. Důvodem proto jsou postupující lesní požáry v zemi. O pokračujících požárech v Austrálii informuje agentura Reuters.

V oblasti jihovýchodní Austrálie, ve státech Nový Jižní Wales a Victoria, nyní hoří zhruba 200 požárů, které jsou způsobeny vysokými teplotami a větrem. Požáry ohrožují několik měst. Krizová situace vedla k frontám v supermarketech a u benzínek v souvislosti s tím, jak se lidé snažili před odjezdem zásobit. Někteří z nich se rozhodli zůstat a zabarikádovat se před požáry doma.

Více než 50 tisíc lidí se ocitá bez dodávek elektřiny, v některých městech chybí přístup k pitné vodě.

Úřady nařídily masovou evakuaci jihovýchodního pobřeží Austrálie v souvislosti s tím, že podle předpovědi budou vedra pokračovat i přes víkend, což zhorší celkovou situaci.

Podle slov premiéra země Scotta Morissona je prioritou vlády nyní boj s požáry a bezpečnost lidí. Vedle toho dodal, že na jihovýchodě Austrálie jsou místa, která jsou kompletně zdevastována.

Jen od pondělka požáry na jihovýchodě Austrálie zabily 8 lidí a 18 lidí je pak pohřešováno.

Pobřežní město Mallacoota je evakuováno pomocí vojenského námořnictva. Místní lidé zůstali díky šířícím se požárům uvězněni na břehu moře. Jejich evakuace by měla probíhat během dneška. Místní popsali situaci ve městě jako „peklo na zemi“.

Předpověď počasí předpokládá, že teploty v Austrálii se v sobotu vyšplhají na 40 stupňů, což zvýší možnosti vzniku dalších požárů, vedle zhruba dvou set, které nyní v oblasti hoří. Podle hasičů se bude jednat o „velmi nebezpečný den“.

Na hašení v Austrálii se podílejí vedle profesionálních hasičů také dobrovolní hasiči. Do země by měli také přiletět posily ze Spojených států amerických.

Požáry donutily současného premiéra Morrisona k tomu, aby veřejně obhajoval omezené kroky vlády ohledně klimatické změny. Morrison tvrdí, že na vině je tříleté sucho a nedostatečné kroky k omezení rizik v souvislosti s tím, že požáry jsou letos bezprecedentní rozsahem i trváním.

Doposud v Austrálii shořely 4 miliony hektarů buše, bylo zničeno asi 1000 domů, jen 381 z nich shořelo během tohoto týdne.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.