Karanténa Indie vyvolala panické nákupy

Náhle vyhlášená karanténa bez možnosti vycházení vede k obavám o to, jak bude v zemi fungovat zásobování potravinami.

Indický premiér Naréndra Módí překvapivě oznámil karanténu na celou zemi na 21 dní.  Indii zachvátila panika.

Panické nakupování potravin i léků, to byla bezprostřední reakce na překvapivé oznámení indického premiéra Módího, který chce celou zemi s více než 1,3 miliardami lidí dát do karantény.

Karanténa má trvat 21 dní a ti, kteří by „měli vystrčit nos z domu“, budou čelit trestnímu stíhání. Módí ujistil občany, že vláda udělá vše proto, aby byly zajištěny dodávky potravin jako je mléko, zelenina a ovoce. Neřekl ovšem přesně, jak mají lidé nakupovat, když se nesmí dostat z domu.

Policie navíc v posledních dnech bránila firmám, které se snaží doručit jídlo pro ty, kteří už doma jsou. Proto panují velké obavy, jak se v Indii podaří udržet zásobování.

Indové mají v čerstvé paměti demonetizaci, o kterou se Módí pokusil v roce 2016. Indie byla zemí, kde se drtivá většina transakcí odehrávala v hotovosti, a to chtěl premiér změnit. Módí ovšem svými kroky výrazně narušil chod ekonomiky.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.