Na sporné hranici mezi Indii a Čínou mělo dojít ke rvačce

Indická strana tvrdí, že bylo během “fyzické konfrontace” s čínskými vojáky zabito celkem 20 jejích vojáků.

Také čínská strana potvrdila, že na hranici došlo k fyzické konfrontaci mezi indickými a čínskými jednotkami. Nezmínila počet zraněných nebo mrtvých. Podle informací, které poskytla Indie, došlo ke konfliktu za pomocí železných tyčí a kamenů. Nedošlo ke střelbě. Obě strany si vyměnily vzájemná obvinění za to, kdo nese za incident odpovědnost.

Situace na sporné indicko-čínské hranici je napjatá od počátku května letošního roku. Vojenské jednotky obou zemí proti sobě stojí ve třech místech společné hranice, obě strany se navzájem obviňují z nelegálního překročení hranic. Pozorovatelé přičítají nárůst současného napětí na hranici obou zemí indickým snahám vylepšit zdejší infrastrukturu výstavbou nových cest a letišť. Indie se tak snaží vyrovnat se Číně, která je v tomto ohledu na své straně hranice mnohem pokročilejší.

Pohraniční spory mezi Indií a Čínou trvají roky, v podstatě od války v roce 1962. Spor se vede o hranici v délce 3500 km v hornatém prostředí Himalájí. Nynější incident je vážný. Je to poprvé od roku 1962, kdy došlo k fyzické konfrontaci mezi vojenskými jednotkami obou států, jaderných velmocí.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.