Francie digitální daň zavede bez ohledu na USA a jejich provokace

Francouzský ministr financí reagoval na rozhodnutí Spojených států přerušit jednání o zavedení digitální daně.

Francouzský ministr financí Bruno Le Maire ve čtvrtek řekl, že Francie plánovanou digitální daň během letošního roku zavede, bez ohledu na to, zda se Spojené státy vrátí k jednacímu stolu, či nevrátí. Le Maire pak nazval středeční rozhodnutí USA přerušit jednání s Francií a dalšími evropskými zeměmi za „provokaci“.

Takzvaná digitální daň se má týkat zdanění zisků digitálních společností. Jednání mezi USA a evropskými zeměmi ale nedosáhlo pokroku. Evropské země, které se k zavedení daně rozhodly, souhlasily s odkladem po dobu průběhu jednání v rámci OECD o globálním přístupu k této dani. Le Maire spolu s kolegy z Velké Británie, Itálie a Španělska reagovali na dopis amerického ministra financí Stevena Mnuchina o přerušení jednání ze strany USA společným dopisem. Píšou v něm, že si přejí dosažení dohody v rámci OECD v co nejkratší době. Mnuchinův dopis byl označen za provokaci vůči partnerům v OECD.

Evropané argumentují tím, že velké digitální firmy platí příliš nízké daně v zemích, ve kterých provozují svoje obchodní aktivity a dosahují zisků. USA jsou proti novým jednostranným daním bez dohody v rámci OECD.

Le Maire dal nyní nicméně najevo, že Francie je rozhodnuta digitální daň zavést bez ohledu na to, zda bude dosažena dohoda v OECD a bez ohledu na USA. Spojené státy zatím zahájily vyšetřování, zda  digitální daně Británie, Itálie a Španělska neznamenají neférové zaměření na americké společnosti.

O zavedení digitální daně a přepsání mezinárodních daňových pravidel pro moderní digitalizovaný svět jedná v současnosti celkem 140 zemí světa. Proces ale zpomalila pandemie nového koronaviru.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.