Po „uklidňovacím“ videosummitu s Čínou padla obvinění

Evropská unie podle slov předsedkyně Evropské komise nemůže Číně tolerovat kybernetické útoky a dezinformace.

Předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová obvinila po videosummitu EU-Čína čínskou stranu z kybernetických útoků během pandemie koronaviru. Von der Leyenová prohlásila, že takové chování EU „nemůže tolerovat“.

Obvinění ze strany EU padla po skončení summitu EU-Čína, který se konal prostřednictvím videokonference v pondělí 22. června. Von der Leyenová a předseda Evropské rady Charles Michel jednali s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem a premiérem Li Kche-čchiangem. Předsedkyně Komise vedle kybernetických útoků na evropské nemocnice viní Čínu, že šířila dezinformace.

Před několika dny byla Čína obviněna z kybernetických útoků v Austrálii, kde se mělo jednat o útoky na státní instituce a vládu. Podobné aktivity v oblasti kybernetiky odsoudilo ve svém červnovém vyjádření i NATO a evropský šéfdiplomat Josep Borell.

Podle informací českých médií také došlo ke kybernetickým útokům na české nemocnice a jejich informační systémy, nicméně neúspěšným. Česko z útoků obvinilo Rusko, které to jako „fake news“ odmítlo. Ke kyberútokům se vyjádřil i ministr zahraničí USA Mike Pompeo. Aniž by obvinil nějaký stát, vyzval, aby k těmto škodlivým aktivitám nedocházelo.

Vedle problematiky kyberútoků hovořila von der Leyenová o čínské dezinformační kampani v EU během pandemie. „EU je velmi efektivní při odhalování dezinformací“, cituje článek předsedkyni EU, která dodala, že EU je schopna zjistit zdroj a původ dezinformace.

EU již před časem obvinila Čínu a Rusko jako konkrétní aktéry vlivových operací a dezinformací v EU.

Bližší informace o výsledcích jednání najdete v našem dnešním článku:

Ilustrační foto: Autor – European Parliament from EU – EU budget debate ahead of crucial summit, CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=86949489

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.