USA vyhrožují Číně dalšími cly kvůli humrům

Trumpova administrativa požaduje, aby Peking nakoupil humry v hodnotě 150 milionů dolarů v rámci plnění dohody. Má tak zachránit snižující se exporty z USA.

Americký prezident Donald Trump podepsal minulý týden memorandum, které má chránit americké rybáře specializující se na výlov humrů. Toto americké rybářské odvětví bojuje s nedostatkem exportních příležitostí. Trump k tomu dodal, že dalším krokem ochrany by mohly být cla uvalená na Čínu v případě neplnění přislíbených nákupů amerických humrů.

„Pokud tyto přislíbené nákupy nebudou plněny, obchodnímu reprezentantovi USA bylo nařízeno, aby využil svých možností a zavedl reciproční cla na čínský průmysl s mořskými plody,“ informoval média Trumpův poradce pro obchod Peter Navarro. Navarro narážel na příslib nákupů ze strany Pekingu v hodnotě 150 milionů dolarů, který je součástí dohody mezi USA a Čínou s názvem „Fáze jedna“.

Americký prezident ale o clech hovořil také v souvislosti s Evropskou unií. Naposledy požadoval, aby EU odstranila svoje cla na dovoz amerického humra. V opačném případě by USA mohly zavést cla na evropské automobily.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.