Čínský ministr zahraničí: Vztahy s USA jsou na nejnižším bodě od roku 1979

Analytici tvrdí, že výroky ministra zahraničí Číny dávají najevo, že Čína si tak špatné vztahy s USA nepřeje.

Čína chce snížit napětí s USA, tak čtou analytici aktuální výroky čínského šéfdiplomata o tom, že vztahy mezi oběma zeměmi jsou na nejnižší úrovni od roku 1979, kdy došlo k normalizaci vztahů, informovaly noviny Financial Times.

Čínský ministr zahraničí Wang I v uplynulém týdnu dále zdůraznil, že vztahy mezi USA a Čínou patří k nejdůležitějším na světě. Wang I uvedl, že Čína nikdy neměla záměr být „vyzyvatelem o novém vývoji ve vztazích mezi USA a Čínou.“ USA či USA nahradit a že nemá zájem o totální konfrontaci. Wang I také řekl, že o každé otázce je možné diskutovat.

Obchodní dohoda (fáze I) byla v posledních měsících vlastně zapomenuta. USA kritizují Čínu za její aktivitu v Jihočínském moři, za bezpečnostní zákony v Hong Kongu či za šíření koronaviru.

Slova ministra zahraničí byla upřímným přiznáním, jak moc se vztahy mezi oběma zeměmi zhoršily. Je také patrné, že USA se snaží Čínu démonizovat, píše se v článku. Institut Čchung-jang vydal průzkum mezi čínskými vědci. Celkem 62 % z nich se domnívá, že USA nastartovaly studenou válku s Čínou, a celých 90 % se domnívá, že v této konfrontaci Čína proti USA obstojí.

Jen pevný postoj může Číně pomoci proti Donaldu Trumpovi, který funguje „jen dva prstíčky vstrčíme“ a následně rozrazí dveře. USA byly dříve ochotné ke kompromisům s Čínou, ale prezident Trump tuto konvenci zrušil.

Čína dává najevo, že je ochotná dodržet obchodní dohod s názvem fáze I. Nicméně otázky kolem Tchaj-wanu by to mohly lehce torpédovat. Provokovat Čínu ohledně Tchaj-wanu znamená hrát si s ohněm.

Ilustrační foto: Autor – Kleinschmidt /MSC – https://securityconference.org/en/medialibrary/asset/wang-yi-1921-17-02-2017/, CC BY 3.0 de, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=62881459

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.