Řecká vláda chce regulovat protesty. Odbory jsou proti

Středopravicová vláda navrhuje nový zákon o omezení protestů v zemi. Prý narušují obchod a dopravu.

Řecká vláda navrhuje omezení práva na protest v rušných částech Atén a jiných řeckých měst, lidé v ulicích prý narušují dopravu a obchod. Návrh začal projednávat řecký parlament, ve kterém má současná vláda většinu. V reakci na návrh a na znamení protestu opustili ve středu státní zaměstnanci svá pracoviště.

Zvláště centrum Atén, konkrétně náměstí Sytagma, patřilo po roce 2009 k místům hlavních protestů proti škrtové politice. Na stejném náměstí stojí i budova parlamentu, který začal vládní návrh projednávat ve čtvrtek.

Zákon by umožnil jmenování styčného úředníka, omezení i možnost zákazu demonstrací, pokud by měly ohrožovat veřejnou bezpečnost. Organizátoři demonstrací by také měli nést odpovědnost za případné škody způsobené protestujícími nebo demonstranty.

Ministr pro civilní obranu Michalis Chrosohoidis řekl poslancům, že v květnu a červnu se v Řecku konaly dva protesty denně a většina Řeků je chce regulovat.

Návrh zákona je kontroverzní. Jednak proto, že právo na protest Řekům zaručuje ústava, jednak díky zkušenostem s vojenskou juntou v letech 1967-74. Navržený zákon má nahradit zákon o omezení protestů z roku 1971.

ADEDY, největší odbory veřejného sektoru, jsou proti návrhu a plánují udělat vše, aby zákon neprošel.

Psali jsme:

Řecká vláda sahá k represím, aby si zajistila kompletní prosazení neoliberálních reforem

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.