Červnové teploty v Arktidě byly rekordní

Vysoké teploty v regionu způsobily další lesní požáry na ruské Sibiři. Arktida se otepluje mnohem rychleji než ostatní svět, což budí u vědců obavy.

Teploty v arktické Sibiři lámaly v polovině letošního června rekordy a způsobily další požáry lesů, ukazují data Evropské unie v rámci jejího programu Copernicus.

Letošní globální teploty odpovídaly těm z roku 2019, který byl rekordní. Zvláště vysoké teploty však byly zaznamenány v arktické části Sibiře. Data ukazují, že průměrná teplota v tomto regionu byla o pět stupňů celsia vyšší než v červnu 2018 a 2019.

Nezvykle vysoké teploty vedly ke ztrátě vlhkosti, což způsobilo v některých částech Sibiře další lesní požáry. Podle informací ruské agentury pro správu lesů zde k 6. červenci vzniklo celkem 246 požárů, které zasáhly zhruba 140 tisíc hektarů lesa. Mimořádná situace byla vyhlášena v sedmi regionech Ruska.

Program Copernicus sdělil, že lesní požáry překonaly rekord z června roku 2019 a zvýšily emise oxidu uhličitého na 59 megatun (v minulém roce to bylo 53 megatun). Sibiř a oblasti polárního kruhu jsou náchylné k velkým meziročním výkyvům teplot, nicméně letos jsou teploty opravdu neobvyklé. Obavy budí skutečnost, že Arktida se otepluje rychleji než zbytek světa, řekl ředitel programu Copernicus Carlo Buentempo. Po celém tomto regionu teploty stouply od 19. století o dva stupně celsia. Jedná se o dvojnásobek světového průměru.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.