Evropská centrální banka: nevyplácejte dividendy do ledna 2021

Evropská centrální banka si nepřeje, aby banky vyplácely dividendy, omezila zpětné odkupy akcií a také uvedla, že by „bonusy“ měly být umírněné.

Evropská centrální banka (ECB) vyzvala banky, aby nevyplácely dividendy minimálně do ledna 2021 a také aby se držely zpátky s bonusy.

Tato doporučení mají pomoci tomu, aby banky zvládly koronavirovou epidemii a mohly zachovat půjčky. ECB si je prý vědoma toho, že toto doporučení „zarmoutí“ akcionáře, ale jedná se o dočasné opatření. ECB si je také vědoma, že se toto doporučení odrazilo na vývoji akcií.

Investoři jsou prý frustrovaní, i když se tyto kroky očekávaly. Chybí ale metrika, která by jasně ukázala, jaký bude další postup a podle čeho se ECB bude dále rozhodovat.

ECB má pod sebou mechanismus dohledu. Ten dohlíží na 117 největších bank v eurozóně. Jenže i regulátoři ve Švýcarsku a ve Velké Británii šli podobným směrem.

Zástupce banky USB, která patří pod švýcarského regulátora, ovšem uvedl, že „zpětné odkupy akcií“ se moc démonizují, a že v prostředí, jaké je dnes, je to jedna z mála cest, jak udržet hodnotu pro akcionáře.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.