Marx vyzval k náboženské svobodě

ARD Tagesschau. Německý kardinál Reinhard Marx vyzval vedoucí zástupce světových náboženství k tomu, aby se zasadili o svobodu víry. Především v islámských zemích je toto často problém, uvedl vedoucí představitel německé biskupské konference při procesí Velkého pátku.

Pro mnoho křesťanů po celém světě není možné, aby veřejně mohli žít svou vírou, protože jsou ve svém provozování víry pronásledováni, nebo je jim v ní bráněno. „To platí především v mnoha zemích, kde je dominantní islám“, uvedl Reinhard Marx, mnichovský arcibiskup. Mezi náboženstvími nemůže existovat mír, dokud nebudou moci všichni lidé praktikovat svou víru.

Marx připomněl aktuální teroristický útok na koptské křesťany a v této souvislosti přivítal plánovanou cestu papeže Františka do Egypta. „Je proto dobré, že Svatý otec cestuje na konci dubna do Káhiry, aby také mohl hovořit se zástupci islámu o míru.“

500 let po reformaci by křesťané měli ukázat, že tato historická zkušenost rozpolcení církve nemusí vést k tomu, abychom ještě dnes stáli proti sobě, uvedl Marx. Křesťané by měli v této zemi společně vystupoval za mír, spravedlnost a smíření.

Při tradičním procesí Velkého pátku se účastnili katolíci z více než dvaceti různých národnostních a jazykových skupin. Tito lidé ví z vlastní zkušenosti, jaké těžkosti jsou spjaté s migrací, přistěhováním i odchodem ze země, uvedl Marx. Integrace není žádná jednosměrná cesta, je založená na respektu před jiným a uznáním základů společného soužití. A společným rámcem pro to je Ústava (Základní zákon).

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.