Protičínští jestřábi v USA tlačí na ještě tvrdší politiku vůči Číně

Vysoce postavení úředníci v administrativě usilují o zafixování strategického systému rivality mezi USA a Čínou.

Protičínští jestřábi v americké administrativě se snaží využít zlosti prezidenta Donalda Trumpa. Prezidentovi poradci cítí, že je možné prezidenta dotlačit k ještě tvrdší politice vůči Číně kvůli jeho snaze o znovuzvolení, píšou noviny Financial Times v úterním vydání (11. srpen 2020, str. 2)

Projev Mike Pompea minulý měsíc, ve kterém prohlásil, že se Čína snaží o hegemonii, ukazuje na to, jak moc se od března, kdy ještě Trump tweetoval o svém „respektu“ k čínskému prezidentovi, změnilo.

Prezident Trump se už v kontextu zhoršující se pandemické situace v USA a jejích těžkých ekonomických dopadů neostýchá mluvit tvrdě na adresu Pekingu. Nemoc COVID-19 už nazval „čínským virem“.  Trumpovo rozhodnutí udělat z Číny hlavního strašáka kampaně dává prostor pro jestřáby prosadit kroky vůči Číně, které Trump zatím ignoroval. V soukromí tito lidé také přiznávají, že spěchají s prosazením tvrdých politických kroků i kvůli tomu, že by Trump mohl volby v listopadu prohrát.

Podle oslovené expertky Bonnie Glaserové chce Trumpova kampaň využít Čínu ke znovuzvolení. Nicméně vysoce postavení úředníci v administrativě sledují zcela jiný cíl. Snaží se o zafixování strategického systému rivality mezi USA a Čínou tak, aby na něm už Joe Biden jako prezident nemohl nic změnit.

Financial Times připomínají, že v uplynulých týdnech zavedly USA další sankce proti Číně, čínským politikům nebo firmám v souvislosti s bezpečnostním zákonem v Hongkongu. Vedle toho vznikla kauza TikTok a následovaly aktuální sankce kvůli Tibetu a Sin-ťiangu nebo posílení americké pozice ve sporech v Jihočínském moři. Dále je tu technologie 5G a americké přesvědčování spojenců, aby ji nevyužívaly. Pro mnohé je to překvapením.

Ještě před rokem Donald Trump prohlásil, že by Čínu nekritizoval za potlačení prodemokratických protestů v Hongkongu. Bývalý poradce pro národní bezpečnost John Bolton ve své knize tvrdí, že Trump dal Číně zelenou v její politice vůči muslimským Ujgurům v Sin-ťiagu.

I další komentátoři si myslí, že současná protičínská vlna je spojena s obavami jestřábů, že Trump volby prohraje. Trump nebyl ochoten Čínu trestat v době vyjednávání obchodní dohody před rokem. Koronavirová pandemie se ale stala zdrojem Trumpova hněvu, řekl nejmenovaný americký úředník.  Tento zdroj také tvrdí, že Trumpa velmi rozzuřilo, když mu sdělili, že Čína zadržovala informace o začátku epidemie ve Wu-chanu. Pandemie nese odpovědnost za dost politických škod pro současného prezidenta v době, kdy se snaží o znovuzvolení do úřadu.

Noviny dále píšou, že mezi nejvýraznější jestřábí politiky vůči Číně patří ministr zahraničí Mike Pompeo, poradce pro národní bezpečnost Robert O‘ Brien a také jeho zástupce Matt Potinger. Podle pamětí Johna Boltona je čínský tým Trumpa velmi rozdělený. Vedle jestřábů jsou zde také „objímači pand“, jako je ministr financí Steven Mnuchin. K jestřábům zase patří ministr obchodu Wilbur Ross. Ekonomický poradce Larry Kudlow a obchodní reprezentant Robert Lightizer se stále víc přiklání k jestřábům, kteří mají nyní převahu.

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.