Izrael uznala třetí arabská země. Anexe Západního břehu je u ledu?

Spojené arabské emiráty podepsaly dohodu o navázání diplomatických styků s Izraelem.

Izrael a Spojené arabské emiráty dosáhly historické dohody a SAE budou vedle Jordánska a Egypta třetí arabskou zemí, která bude mít s židovským státem diplomatické vztahy.

Dohoda byla dosažena díky diplomatickému zprostředkování USA, což před volbami posílilo image současného prezidenta USA, Donalda Trumpa jako úspěšného vyjednavače, který umí uzavírat dohody. USA, Izrael a SAE označily dohodu ve společném prohlášení za zlomovou pro další posilování míru na Blízkém východě. Obě země, Izrael a SAE, patří mezi spojence USA v regionu. SAE v poslední době vedou asertivní regionální zahraniční politiku, která ze země udělala jednu z nejmocnějších na Blízkém východě. S Izraelem v poledních letech spolupracovala v oblasti zpravodajství a bezpečnosti.

Trump naznačil, že by za touto dohodou mohly následovat další. „Dějí se věci, o kterých nemohu mluvit,“ řekl.

Dohoda je také vítězstvím pro premiéra Benjamina Netanjahua, který opakovaně hovořil o svých úspěších při zlepšování vztahů s arabskými zeměmi.

Dosažené dohoda také znamená, že ze strany Izraele dojde k suspendování plánované anexe části Západního břehu, což byl jeden z volebních slibů současného premiéra. Anexe byla ale v posledních týdnech v limbu.

Krok SAE jde proti pozici Arabské ligy, takže se předpokládá, že dohoda ne všechny arabské země zrovna potěší. Arabské země požadují k tomu, aby uznaly stát Izrael nejprve, aby Izrael přijal založení palestinského státu a ukončil okupaci území. Palestinské vedení se v poslední době cítí rozzlobeně a izolovaně vzhledem k politice Donalda Trumpa, který prosadil arabsko-izraelský mírový plán, jenž velmi silně straní Izraeli.

Informace jsme se pro vás dočetli v pátečním vydání Financial Times (14/8/20, str.1)

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.