Indie zavede digitální zdravotní karty pro všechny občany

Indická vláda chce digitalizovat zdravotnictví a hovoří v této souvislosti o „revolucí“ ve zdravotním sektoru. Otazníky vznikají kolem ochrany soukromí…

Každý Ind bude mít vlastní zdravotní ID, oznámil v sobotu indický premiér Nárendra Módi v souvislosti se vznikem Národní digitální zdravotní mise. Módi  také řekl, že koronavirová pandemie je pro Indii „největší lekcí v soběstačnosti“.

Podle indického premiéra bude Národní digitální zdravotní mise „revolucí“ ve zdravotnickém systému země, technologie se budou využívat obezřetně ke zmírnění problémů při léčení. Zdravotní ID by měla fungovat jako zdravotní účet pro každého Inda a bude obsahovat informace o všech testech, nemocech, návštěvách lékaře a diagnóze, upřesnil Módi v projevu, který se konal u příležitosti dne nezávislosti.

Podle informací novin India Express (16/08/20, str.1) budí ale zdravotní ID otazníky ohledně dodržování soukromí a také ohledně participace soukromých firem v takovém projektu.  Noviny v této souvislosti upozornily také na to, že Indie postrává odpovídající zákon o ochraně dat. Pilotní projekt by se měl podle indického ministra zdravotnictví týkat šesti indických států.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.