Borrell: EU nechce v Bělorusku druhou Ukrajinu

Evropský šéfdiplomat varoval před ukrajinským scénářem v Bělorusku. Vedle toho srovnal Lukašenka s venezuelským prezidentem Madurem.

Evropský vysoký představitel pro zahraniční politiku Josep Borrell varoval v sobotním rozhovoru pro španělský deník El País před tím, aby se Bělorusko nestalo „druhou Ukrajinou“ a dodal, že je nutné mít co do činění s prezidentem Alexandrem Lukašenkem.

Evropská unie neuznává výsledky prezidentských voleb v Bělorusku, podle kterých měl vyhrát Lukašenko. Borell dále řekl, že napětí mezi Evropou a Ruskem se v případě Ukrajiny řešilo prostřednictvím střelby, násilí a dezintegrace území Ukrajiny, které do dnešních dnů neskočily. Borell tvrdí, že problémem Běloruska dnes není výběr mezi Ruskem a Evropou, země chce podle něj svobodu a demokracii. „Evropa nechce udělat z Běloruska druhou Ukrajinu,“ řekl evropský šéfdiplomat.

Borrell dále srovnal Lukašenka a venezuelského prezidenta Nicolase Madura, který potlačil zdejší opoziční hnutí. Podle Borrela jsou Maduro a Lukašenko „…ve zcela stejné situaci. Jejich volby neuznáváme jako legitimní.“ Přesto je podle Borrella důležité pokračovat v jednání s nimi i přes fakt neuznání demokratické legitimity.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.