Výcviková mise EU v Mali je pozastavena. EU vycvičila také pučisty

Evropská unie pozastavila svoji výcvikovou misi v Mali v důsledku vojenského puče, který řídilo i několik vojáků s výcvikem z Francie a Německa.

Evropská unie suspendovala svoji výcvikovou vojenskou misi v Mali, kde došlo k vojenskému puči, který odstranil z postu prezidenta Ibrahima Boubacara Keita. Evropský šéfdiplomat Josep Borrell sdělil, že suspendování evropské výcvikové mise v Mali je dočasné. Odmítl také, že by EU měla za puč odpovědnost. „Netrénujeme vojáky, aby byli pučisty,“ řekl Borrell.

Německo ale přiznalo, že někteří z pučistů byli vycvičeni v Evropě. Dvě mise v Mali měly asistovat tamní armádě a policii při stabilizaci země. Nyní ale EU čelí tomu, že nevědomě pomohla také ve výcviku pučistů. Ministryně obrany SRN Annegret Kramp-Karrenbauerová potvrdila, že někteří z vojáků, kteří stáli v čele puče v Mali, dostali výcvik ve Francii a v Německu.

Západoafričtí vyjednavači a představitelé vojenského puče v Mali nyní vedou jednání o přechodné vládě v zemi. Takový krok by mohl znamenat obnovení činnosti evropského výcvikového angažmá v Mali.

Psali jsme:

V Mali rezignoval prezident. Zemi hrozí chaos

Ilustrační foto: Autor – Thomas GOISQUE – http://www.thomasgoisque-photo.com/site.php?page=reportages&spec=def&id=137, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=37528557

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.