Investoři litují odchodu japonského premiéra Abeho

Noviny Financial Times nabízejí souhrn politik odcházejícího japonského premiéra a zamýšlejí se nad tím, zda jeho nástupce uchová kontinuitu.

Pondělní otevření burzy znamená pro investory otázky, které osm let nemuseli řešit. Co udělá nový premiér s cenami aktiv a jestli „abenomika“ bude zachována.

Abe je nejdéle sloužícím premiérem v Japonsku, jeho rezignace ze zdravotních důvodů je tedy velice důležitou zprávou, nejen pro investory. První reakcí bylo posílení jenu, který často v dobách neklidu vůči dolaru posiluje.

Šinzó Abe se proslavil zejména svou koncepcí „abenomiky“, souboru expanzivních opatření ve fiskální a monetární politice, která v letech 2012–2015 vedla ke značnému přílivu přímých investic do japonské ekonomiky. Jenže ty investice v druhém období Abeho zase odešly, protože investoři viděli řadu chyb, a to především dvojité navýšení spotřební daně. Politiky Abeho měly pozitivní projev na finančních trzích, uvádějí FT, od akciových indexů po počet zpětných odkupů akcií.

Abeho politika rovněž byla spjata se slabým jenem, což pro korporace znamenalo vyšší zisky. Jenže, jak to bude nyní?

Otázka nástupce je klíčová. Z liberální demokratické strany mohou vypadnout různí kandidáti a zdaleka ne všichni jsou pro agresivní monetární politiku, kdy centrální banka nakupuje ve velkém dluhopisy a má extra nízké úrokové sazby, což se stalo příznačným znakem Abeho éry.

Většina analytiků se nicméně domnívá, že kontinuita bude zachována. Pravděpodobným kandidátem Liberálně demokratické strany, která má v parlamentu velkou většinu, je Jošihide Suga. Navíc změna premiéra nemusí nutně zasáhnout šéfa centrální banky, Haruhiko Kurodu, který je mistrem v prodlužování velmi expanzivní monetární politiky.

Informace o možné rezignaci japonského premiéra jsme mezi prvními přinesli našim čtenářům zde:

V Japonsku narůstají spekulace o zdraví premiéra Abeho

Články zveřejněné v rubrice Trendy nemusejí vyjadřovat názor redakce.

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.