Firma Huawei přesouvá své investice z USA do Ruska

Výzkum a vývoj firmy Huawei se stěhuje z USA do Ruska, kde vznikají nová výzkumná centra čínské firmy.

„Poté, co jsme se dostali na sankční seznam USA, začali jsme investovat v Rusku“, citují noviny Vědomosti zakladatele firmy Žen Čeng-feje. Investice se mají týkat především vědy a výzkumu. Firma také předpokládá, že své centrum pro vědu a výzkum v USA uzavře.

Čínská firma rozšiřuje aktivity v Rusku. Donedávna měla Huawei v Rusku dvě kanceláře, jednu v Moskvě a druhou v Petrohradu, kde pracovalo kolem 400 (v Moskvě) a 150 (v Petrohradě) lidí. Nyní jsou otevřena centra také v Nižním Novgorodu, Novosibirsku a Minsku (Bělorusko). Společně centra tvoří Ruský výzkumný ústav Huawei, pro který pracuje 800 až 900 zaměstnanců. Podle informací novin se zvažuje otevření dalšího výzkumného centra v Kazani, ale zatím jen ve fázi příprav. Výzkumné centrum nejsou jen kanceláře firmy, je to především tým výzkumníků a spolupracovníků, kteří budou pracovat na rozvoji jedné ze základních oblastí zájmu společnosti.

Rusko patří podle analytika Dmitrije Komissarova k jedné z mála zemí s velmi vyspělou matematickou školou, což znamená, že disponuje velkým počtem potenciálních programátorů. V krátkodobé perspektivě bude přítomnost firmy znamenat nárůst platů v oboru. Huawei je ochotna platit 2 až 2,5krát více než jiné firmy na ruském trhu IT. Z dlouhodobého hlediska budou v Rusku vychováni vysoce kvalifikovaní vedoucí pracovníci se zkušeností z mezinárodní firmy.

Huawei není první firmou, která v Rusku realizuje rozsáhlý program na nábor specialistů v oblasti IT, neboť pro mezinárodní korporace, které chtějí investovat a působit v Rusku, je slabá pozice rublu vůči dolaru nezanedbatelnou výhodou. Kanceláře věnující se výzkumu a vývoji mají v Rusku v současnosti například Microsoft, SAP nebo Intel a další mezinárodní firmy.

Ilustrační foto: Autor – Olaf Kosinski, CC licence via Wikicommons

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.