Indický generál: Hraniční spory mezi Indií a Čínou se dají řešit dialogem

Indický velitel armády v pátek nazval situaci na hranicích s Čínou „mírně napjatou“. Řešení vidí v rozhovorech.

Velitel indické armády generál Manoj Mukund Naravane v pátek sdělil, že si je jist tím, že současná krize na hranicích s Čínou se dá vyřešit prostřednictvím rozhovorů, i když jsou v západohimálajském regionu v současné době umístěny tisíce vojáků.

Generál Naravane to sdělil při své návštěvě v příhraničním regionu Ladak a v kontextu očekávaného jednání mezi ministry obrany Indie a Číny v Moskvě.

Indie obviňuje Čínu z toho, že narušuje dvojstranné dohody a posouvá svoje jednotky za „kontrolní linii“, která tvoří de facto hranici mezi oběma zeměmi. Naravane popsal situaci na hranicích s Čínou v oblasti kontrolní linie jako „mírně napjatou“ s tím, že Indie v oblasti nasadila další vojáky, kteří mají zastavit snahy Číny o překročení linie.

Na druhou stranu Čína obviňuje indickou stranu ze stejných kroků – tj. z toho, že se snaží překročit kontrolní linii a že její jednání hrubě narušují teritoriální suverenitu Číny.

Navzdory tomu obě strany opakovaně vyjadřují, že spory chtějí vyřešit prostřednictvím jednání. Páteční média v Indii i v Číně informovala o schůzce ministrů obrany obou zemí v Moskvě v rámci rokování Šanghajské organizace pro spolupráci. Ke schůzce v době přípravy této zprávy ještě nedošlo, ale z oficiálních míst zaznívalo, že se konat „s největší pravděpodobností“ bude.

 Psali jsme:

Ministři obrany Indie a Číny na jednání v Moskvě

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.