Morales nesmí kandidovat

Bolívijský soud odmítl Moralesovu kandidaturu v říjnových volbách.

Bolivijský soud odmítl registraci exprezidenta Evo Moralese do říjnových senátních voleb. Důvodem byla skutečnost, že Morales pobývá v Argentině a nevyhovuje tak požadavkům na místo pobytu. Informoval deník The Independent 10. září 2020 na straně 71.

Morales na rozhodnutí reagoval na Twitteru s tím, že se proti němu neodvolá. Napsal také, že soud jednal pod tlakem a že jeho rozhodnutí považuje za „politické a nezákonné“. Soud tak zabránil tomu, aby Morales získal prostřednictvím postu senátora imunitu. V Bolívii čelí obviněním. Jeho Hnutí za socialismus nicméně stále kontroluje dolní komoru parlamentu a je považováno za favorita voleb, které se konají 18. října.

Morales musel pod tlakem vojáků a policie 10. listopadu 2019 rezignovat na post prezidenta Bolívie v důsledku protestů proti výsledkům voleb. Následně odešel do exilu v Mexiku a pak v Argentině.

Psali jsme:

Morales kritizuje zákaz kandidatury v květnových volbách

Ilustrační foto: Autor – Kremlin.ru

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.