Johnson chce přepsat prvky Dohody o odchodu z EU. Strategie šílence, zní z Francie

Britský premiér zapochyboval o tom, že EU vyjednává v dobré víře a obhajoval kontroverzní návrh zákona o vnitřním trhu.

Britský premiér Boris Johnson řekl, že si Velká Británie přeje přepsat některé prvky Dohody o odchodu z Evropské unie, píše Politico.

„Předpokládali jsme, že naši EU přátelé a partneři by chtěli vyjednávat v dobré víře. Byli jsme platící členové 45 let,“ řekl Johnson ve středu novinám The Sun. Na otázku, zda EU jedná v dobré víře, odpověděl Johnson „Nemyslím si, že ano.“

Premiér také obhajoval vládní návrh nového zákona o vnitřním trhu, který vzbudil vlnu kritiky a obvinění z porušení mezinárodního práva. Johnson řekl, že zákon by měl pomoci ochránit Británii od „urážlivých nebo extrémních výkladů ustanovení“ v Dohodě. Britský předseda vlády před tím řekl, že EU hrozí „blokádou“ Severního Irska tím, že zastaví vývozy z Velké Británie.

Francouzský ministr pro evropské záležitosti Clement Beaune v rozhovoru pro místní noviny Inter ve čtvrtek uvedl, že Johnson přijal „to, co je známé jako strategie šílence – házení všeho na druhou stranu za účelem zastrašení“. Podle Beauneho slov to ale nebude fungovat: „Pokud je to taktika, musí to přestat, jestli je to přání odejít bez dohody, stačí říct a my se zorganizujeme.“ Ministr dodal, že přes obavy, které má, si myslí, že dohoda je stále možná.

Psali jsme:

Johnsonova vláda šokovala EU návrhem zákona. Jde o Severní Irsko

 

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.