Litva podpoří Polsko proti Evropské unii ve sporu o právní stát

Litevský premiér řekl, že Litva se sankcemi proti Polsku nebude souhlasit a nikdy je nepodpoří. Zato podpoří polskou podporu Bělorusku.

Litva podpořila Polsko v jeho sporech s Evropskou unií v otázce právního státu. Litevský premiér Saulius Skvernelis slíbil Varšavě podporu v otázce v tomto sporu a dodal, že by Litva mohla následovat polského příkladu a „desovětizovat náš právní systém“.

Skvernelis jednal s polským premiérem Mateuszem Morawieckým v litevském Vilniusu u příležitosti prvního setkání obou vlád od roku 1989, kdy se konaly první litevsko-polské vládní konzultace. Polsko-litevské vztahy procházejí nyní obdobím vzájemného sbližování.

Litevský premiér řekl novinářům, že jeho země „nikdy nepodpoří a nebude souhlasit“ se sankcemi Evropské unie proti Polsku. Skvernelis naznačil, že jeho země má pro Polsko větší pochopení s ohledem na to, že si také prošla sovětským systémem. „Možná jsme neudělali dost pro desovětizaci našeho právního systému,“ dodal Skvernelis.

Mezivládní jednání ve Vilniusu se dohodlo na tom, že Litva podpoří návrh Polska na ekonomický záchranný balíček pro Bělorusko v hodnotě 1 miliardy eur. Polsko slíbilo Litvě podporu v otázce evropského balíčku pro mobilitu, se kterým Litva nesouhlasí.

Psali jsme:

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.