FinCEN Files: Trump & Putin, tajné záležitosti

Muži velmi blízcí americkému prezidentovi, ruští oligarchové napojení na Kreml. Podnikatelé a bankéři. Všichni jsou zapojeni do podezřelých převodů miliard dolarů.

Tajné záležitosti mužů velmi blízkých Donaldu Trumpovi a ruských oligarchů spojených s Vladimirem Putinem odhaluje vyšetřování novinářů zveřejněné italským L’Espressem, které pracovalo s Mezinárodním konsorciem investigativních novinářů (ICIJ), webem Buzz Feed News a 108 dalšími médii z 88 zemí. Rekonstruují za posledních 16 měsíců toky praní peněz, skryté po celém světě. Jsou zde jména politiků, podnikatelů a bankéřů, kteří jsou všichni zapojeni do podezřelých převodů miliard dolarů.Informace přinesly italské noviny La Reppublica.

Toto nové vyšetřování se nazývá FinCEN Files“, protože je založeno na „zprávách o podezřelých transakcích“ zasílaných mezinárodními bankami americké agentuře proti praní špinavých peněz (FinCEN – Financial Crimes Enforcement Network). Dokumenty ukazují, jak jsou toky peněz miliardářů skryty, prány a reinvestovány, ukradeny z pokladen národních států, akumulovány obchodem s drogami, mafií a dalšími zločiny, kradeny společnostem, které spravují základní služby pro obyvatelstvo.

Soubory FinCEN odhalují, jak se klikám zkorumpovaných politiků, daňových podvodníků a zločincům všeho druhu daří skrývat své bohatství v daňových rájích a fiktivních společnostech. Vyšetřování ukazuje, že praní špinavých peněz má vážné důsledky pro obyčejné občany po celém světě. A dokumentuje tragické dopady korupce na nejchudší populace žijící v zemích sužovaných válkou, terorismem, hladem a hladomorem. V centru vyšetřování jsou mezinárodní banky, které spravují převody peněz, hlásí nejpodezřelejší transakce, ale nejsou schopny kontrolovat a blokovat enormní toky špinavých peněz napříč světem.

Podrobnější informace najdete na webech investigace.cz nebo icij.org (International Consortium of Investigative Journalists).

Dočetli jste jeden z našich článků? Nezapomínejte, prosíme, na dobrovolné předplatné, které je příspěvkem k další nezávislosti a na fungování !Argumentu a také investicí do jeho budoucnosti. Více o financování zdola se dozvíte zde.